E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23958
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Vai var prasīt atvaļinājumu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2021
Marija

Labdien! Vēlos precizēt. 2018. gada jūnijā es aizgāju BKA. 2019. g. decembrī bija jāatgriežas darbā, bet es biju stāvoklī ar otro bērnu, un man sanāca no viena dekrēta doties nākamajā (11. decembrī aizgāju otrā dekrētā). Nestrādāju. Šīgada 28. oktobrī man jāatgriežas darbā. Vai es varu lūgt darba devējam savu neizņemto atvaļinājumu, kurš palicis no 2017. gada?

A
atbild:
30. augustā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tas, kāds ir neizmantotā atvaļinājuma kopējais ilgums, kurš ir uzkrājies par nostrādāto laiku, pirms devāties pirmajā bērna kopšanas atvaļinājumā, ir jājautā darba devējam. Darbinieka nodarbinātības periodi tiek uzskaitīti tāpat kā visi izmantotie atvaļinājuma periodi.

Ja šāds atvaļinājumu uzkrājums ir izveidojies, tad jums ir tiesības prasīt darba devējam piešķirt ikgadējo atvaļinājumu, noslēdzoties bērna kopšanas atvaļinājumam. Atbilstoši Darba likuma 150. panta piektajai daļai darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā.

Atvaļinājums tiek piešķirts pēc pušu vienošanās. Tāpēc būtu ieteicams šo jautājumu neatlikt uz pēdējo brīdi, bet laikus, piemēram, vienu mēnesi pirms bērna kopšanas atvaļinājuma beigām, sazināties ar darba devēju un vienoties par iespējām.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas