E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23818
Lasīšanai: 4 minūtes

Darba attiecību izbeigšana ar bāriņtiesas darbinieku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2021
Liesma

Esmu ievēlēta bāriņtiesas locekļa amatā, termiņš vēl nav beidzies. Grozījumi Bāriņtiesu likumā paredz, ka no 01.07.2021. mēs vairs neesam vēlētos amatos, bet gan ir noslēgti darba līgumi. Apvienojoties pašvaldībām, šis likums paredz jaunu konkursu bāriņtiesu amatpersonām jaunizveidotajā BT. Vairāku novadu bāriņtiesas tiek apvienotas (nevis likvidētas). Ja es nepiedalīšos konkursā vai arī to neizturēšu, uz kāda pamata mani atbrīvos no darba, un vai maksās kompensāciju? Paldies par gaidāmo atbildi!

A
atbild:
05. augustā, 2021
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 9. panta redakciju, kas stājās spēkā 01.07.2021., bāriņtiesas priekšsēdētāju un bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieku pieņem darbā attiecīgā pašvaldība. Bāriņtiesas priekšsēdētājs pieņem darbā bāriņtiesas locekļus un citus likuma 8. pantā minētos bāriņtiesas darbiniekus. Uz bāriņtiesas priekšsēdētāja un bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieka amatu attiecīgā pašvaldība izsludina atklātu pretendentu konkursu. Uz bāriņtiesas locekļa un citu likuma 8. pantā minēto bāriņtiesas darbinieku amatiem atklātu pretendentu konkursu izsludina bāriņtiesas priekšsēdētājs.

Ar grozījumiem likuma 3. panta otrajā prim daļā noteikts, ka bāriņtiesas priekšsēdētāju, bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieku un bāriņtiesas locekli nodarbina uz darba līguma pamata. Tā kā grozījumi stājās spēkā 01.07.2021., ar šo datumu arī dibināmas darba tiesiskās attiecības ar minētos amatus ieņemošajiem darbiniekiem.

Vēršam uzmanību, ka pienākums piedāvāt noslēgt darba līgumu ar norādītajiem bijušo pašvaldību bāriņtiesu darbiniekiem ir saistošs tikai tad, ja tiem līdz 30.06.2021. (ieskaitot) vēl nav beidzies pilnvaru termiņš (termiņš, uz kādu amatpersonas ir ievēlētas).

Atbilstoši likuma pārejas noteikumu 23. punktam, ja saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu īstenotās reformas rezultātā tiks izveidota jauna bāriņtiesa, līdz jaunas bāriņtiesas izveidošanai, bet ne ilgāk kā līdz 31.12.2021., darbību turpina administratīvi teritoriālās reformas ietvaros izveidotajā pašvaldībā ietilpstošo bijušo pašvaldību bāriņtiesas atbilstoši to kompetencei un darbības teritorijai. Līdz jaunas bāriņtiesas izveidošanai amata pienākumus turpina pildīt bijušo pašvaldību bāriņtiesu priekšsēdētāji, bāriņtiesu priekšsēdētāja vietnieki un bāriņtiesu locekļi, noslēdzot darba līgumu, bez pašvaldības rīkota atklāta konkursa.

Pašvaldības darbinieku pieņemšana darbā un atbrīvošana no darba notiek, ievērojot Darba likumā, Valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā un likumā “Par pašvaldībām” ietverto regulējumu.

Gadījumos, kad darba līgums noslēgts uz noteiktu laiku, darba tiesiskās attiecības izbeidzamas atbilstoši Darba likuma 113. pantā noteiktajai kārtībai. Savukārt gadījumos, ja darba devējs uzskata par lietderīgu iestādē veikt saimnieciska un organizatoriska rakstura pasākumus, un to rezultātā nepieciešams veikt darbinieku skaita samazināšanu, darba devējam ir tiesības uzteikt darbiniekam darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu – darbinieku skaita samazināšana.

Uzsakot darba līgumu, pamatojoties uz darbinieku skaita samazināšanu, darba devējam ir jāievēro viena mēneša uzteikuma termiņš un jāizmaksā Darba likuma 112. pantā noteiktais atlaišanas pabalsts.

Jāpiebilst, ka Darba likuma 112. pants neparedz atlaišanas pabalsta izmaksu gadījumos, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas sakarā ar darba līguma termiņa izbeigšanos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas