E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23795
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Paternitātes atzīšana Latvijā, ja bērna dzimšanas apliecība tika izdota citā valstī

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2021
julija

Labdien! Bērns piedzima valstī, kurā bērna tēvu neieraksta dzimšanas apliecībā, ja vecāki nav oficiālā laulībā. Sanāk, ka ar Latvijas vēstniecības starpniecību tika iesniegta dzimšanas apliecība bez tēva, līdz ar to bērns reģistrēts ar mātes uzvārdu un tēvs nav ierakstīts, kaut gan paternitātes atzīšanas iesniegums ar tēva elektronisko parakstu tika iesniegts. Kā tomēr ierakstīt tēvu un nomainīt uzvārdu bērnam uz tēva uzvārdu?

A
atbild:
23. augustā, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Civillikuma 155. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka paternitātes atzīšana notiek, ja bērna tēvs un māte personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Paternitātes atzīšana noformējama ar ierakstu dzimšanas reģistrā. Iesniegumu paternitātes atzīšanai var iesniegt, reģistrējot bērna dzimšanu, kā arī pēc tam, kad bērna dzimšana reģistrēta, vai jau pirms bērna dzimšanas.

Tātad, lai notiktu paternitātes atzīšana, bērna tēvs un māte iesniedz kopīgu paternitātes atzīšanas iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Iesniegumu var iesniegt jebkurā dzimtsarakstu nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas.

Jāņem vērā, ka saskaņā ar Civillikuma 155. panta septīto daļu paternitātes atzīšanai nepieciešama bērna piekrišana, ja viņš sasniedzis divpadsmit gadu vecumu.

Diemžēl no jautājuma nevar saprast, kur tika iesniegts paternitātes atzīšanas iesniegums ar tēva elektronisko parakstu (vēstniecībā vai dzimtsarakstu nodaļā), uz kādiem konkrētiem trūkumiem norādīja attiecīgā iestāde (vai tikai uz to, ka iesniegumam jābūt kopīgam, vai arī uz citiem trūkumiem), atsakoties papildināt dzimšanas apliecību ar datiem par bērna tēvu. Jautājums nesatur arī informāciju par valsti, kurā tika izdota bērna dzimšanas apliecība. Līdz ar to šis varētu būt tāds gadījums, kad, pirms papildināt dzimšanas reģistru ar ziņām par paternitāti, būtu nepieciešams pārreģistrēt ārvalstī dzimušā bērna dzimšanas faktu Latvijā. LV portālā ir publicēts skaidrojums “Bērna dzimšanas pārreģistrācija Latvijā un paternitātes noteikšana”, ar kuru var iepazīties šeit, kā arī e-konsultācija “Kā reģistrēt paternitāti, ja bērns ir dzimis citā valstī”, kas pieejama šeit.

Saskaņā ar Civillikuma 151. pantu bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, tad bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma.

Jums ir tiesības vērsties ar visiem savā rīcībā esošajiem dokumentiem un saņemt individuālu konsultāciju pie jebkura zvērināta advokāta vai jurista, kas praktizē ģimenes tiesību jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas