E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23794
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Par zemes izpirkšanu zem dzīvokļa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2021
Marina

Labdien. Nopirkām dzīvokli Meldru ielā 14–2, Rīgā, izrādās, ka nav privatizēta zeme zem dzīvokļa. Saņēmu uzaicinājumu privatizēt zemesgabalu. Kadastra numurs 01001110208. Cik apmēram izmaksās viss šis process?

A
atbild:
27. jūlijā, 2021
LV portāls
Inese Helmane

Dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamo (piesaistīto) zemesgabalu ir iespējams izpirkt, ja par to vienojas ar zemes īpašnieku. Ja zemes īpašnieka noteiktā pirkuma maksa apmierina dzīvokļu īpašniekus, Dzīvokļa īpašuma likums nosaka: jāpieņem kopības lēmums par zemesgabala izpirkšanu, un tam ir vajadzīga visu dzīvokļu īpašnieku piekrišana (100% balsu “par”).

Ja lēmums par zemesgabala izpirkšanu ir pieņemts, tad Zemesgrāmatā iesniedz pirkuma līgumu kopā ar nostiprinājuma lūgumu, kurā zvērināts notārs ir apliecinājis parakstu, nostiprinājuma lūdzēju rīcībspēju un pārstāvības tiesības.

Pirkuma līgumu varat veidot paši vai lūgt zvērināta advokāta vai notāra palīdzību.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 737 “Par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” nosaka notāra pakalpojuma izmaksas. Zvērināta advokāta pakalpojuma izmaksas ir savstarpēji vienojoties.

Nostiprinot īpašuma tiesības zemesgrāmatā, jābūt apmaksātām valsts un kancelejas nodevām. Ar tām var iepazīties šeit. Par pirkuma līgumu ieteiktu konsultēties ar zvērinātu notāru vai zvērinātu advokātu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas