E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23742
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Kadastrālās vērtības noteikšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2021
Edgars

No Rīgas domes nomāju zemesgabalu, kam ir ievērojami samazinājusies tirgus vērtība un tātad arī kadastrālā vērtība. Blakus zemesgabalam (tieši aiz žoga) ir uzbūvēts pilna izmēra futbola laukums, kurā notiek valsts un starptautiskas sacensības. Sacensību dienās skaļi atskaņo mūziku, bet galvenais – spēles laikā skatītāji tribīnē skaļi atbalsta savējos, gan kliedzot, gan sitot bungas un pūšot taures. Futbola laukumā ikdienā notiek treniņi. Lai treniņi un spēles varētu notikt līdz vēlam vakaram (bieži vien līdz plkst. 24.00), futbola laukuma četros stūros uzcelti desmit metrus augsti prožektora masti, kas apgaismo ne tikai futbola laukumu. Tieši blakus nomātajam zemesgabalam rietumu pusē darbojas auto remonta uzņēmums “Autonams”, kura laukumā ikdienā atrodas 12–20 automašīnas, tajā skaitā arī smagās. Auto tiek darbināti, izplūdes gāzes nonāk mūsu teritorijā. Notiek autotirdzniecība. Zemes dienests atsakās pārskatīt kadastrālo vērtību. Ko var darīt?

A
atbild:
29. jūlijā, 2021

Kadastrālās vērtības noteikšanas kārtību reglamentē Ministru kabineta 2020. gada 18. februāra noteikumi Nr. 103 “Kadastrālās vērtēšanas noteikumi”. Minēto noteikumu 3. punkts paredz – nosakot kadastra objekta (zeme un būves) kadastrālo vērtību, ņem vērā šādus vērtību ietekmējošos faktorus:

3.1. objektu raksturojošie rādītāji – platība, būvniecības periods, būves nolietojums, labiekārtojums, zemes kvalitāte un citi objekta fiziskie rādītāji;

3.2. lietošanas mērķis un veids;

3.3. apgrūtinājumi;

3.4. vērtību bāze – viena kvadrātmetra vērtība, kas noteikta atbilstoši nekustamā īpašuma tirgus darījumiem nekustamā īpašuma grupai attiecīgajā vērtību zonā;

3.5. vērtību zonējums (atrašanās, izvietojums), sadalot valsts teritoriju apgabalos, kuru nosaka, izvērtējot nekustamā īpašuma tirgus informāciju, infrastruktūras nodrošinājumu un teritoriālo plānojumu.

Minēto noteikumu 7. punkts noteic, ka kadastrālo vērtību atbilstību nekustamā īpašuma tirgus cenu līmenim novērtē, analizējot kadastrālās vērtības un nekustamā īpašuma darījumu cenas attiecību centrālās tendences mērus (mediānu, vidējo vērtību, vidējo svērto vērtību).

Noteikumu 13. punktā teikts, ka Valsts zemes dienests pēc pieprasījuma, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai administratīvo aktu (iestādes lēmumu), kas groza vai atceļ atbilstoši Administratīvā procesa likumam iepriekš pieņemto lēmumu, aprēķina vai pārrēķina zemes vienības, būves, telpu grupas un zemes vienības daļas vēsturisko kadastrālo vērtību, kāda tā faktiski bija vai varēja būt noteiktā iepriekšējā perioda datumā, ņemot vērā:

13.1. normatīvo aktu prasības un kadastrālo vērtību bāzes rādītājus, kādi bija spēkā pieprasījumā norādītajā iepriekšējā perioda datumā;

13.2. pieprasījumā minētos zemes vienību, būvi, telpu grupu vai zemes vienības daļu raksturojošos datus, kā arī Kadastra informācijas sistēmā reģistrētos datus norādītajā datumā, ciktāl tie nav pretrunā ar pieprasījumā minētajiem datiem.

Ņemot vērā, ka jūs esat tikai attiecīgā zemesgabala nomnieks un pēc vēršanās Valsts zemes dienestā esat saņēmis atteikumu (kadastrālās vērtības grozījumiem), nav pamata uzskatīt, ka jautājumā minētie apstākļi ir pretrunā ar 2020. gada 18. februāra noteikumiem Nr. 103 “Kadastrālās vērtēšanas noteikumi” un Valsts zemes dienesta aprēķiniem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas