E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23702
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Vai neatraidāmie mantinieki var pieprasīt daļu no uzdāvinātā īpašuma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2021
Ilze

Labdien! Mans vīratēvs vēlas uzdāvināt nekustamo īpašumu savam mazdēlam. Vai vīratēva nāves gadījumā dāvinājuma līgumu varēs apstrīdēt citi mazbērni (vīra bērni no pirmās laulības un vīra brāļa bērni)?

A
atbild:
15. jūlijā, 2021

LV portālā ir publicēts raksts par dāvinājuma līguma īpatnībām.

Dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību (atbilstoši Civillikuma 1912. pantam).

Pastāv trīs dāvinājuma veidi: parasts dāvinājums, par kuru nekas netiek prasīts pretī, dāvinājums ar uzlikumu, kas, saņemot dāvinājumu, paredz atsevišķus nosacījumus vai līgumā ietvertu pretpienākumu, un dāvinājums atlīdzības nozīmē, ko piešķir kā atlīdzību par izdarītiem pakalpojumiem. Tas, kurš dāvinājuma veids ir piemērotākais, atkarīgs no situācijas (atbilstoši Civillikuma 1928. un 1933. pantam).

Nekustamā īpašuma dāvinājuma līguma gadījumā atlīdzība ir atkarīga no nekustamā īpašuma novērtējuma. Dāvinājuma līgumā var norādīt jebkādu nekustamā īpašuma summu. Līgumā summa tiek norādīta tāpēc, lai zemesgrāmatu nodaļa varētu aprēķināt valsts nodevu. Ja summa netiek norādīta, tad zemesgrāmatu nodaļa valsts nodevu rēķina, ņemot vērā kadastrālo vērtību. Ja līgumā būs norādīts lielāks nekustamā īpašuma novērtējums, tad valsts nodeva tiks aprēķināta no tās summas, kas norādīta līgumā.

Lai dāvinājums būtu spēkā, tas jāpieņem apdāvināmam vai viņa vietniekam (atbilstoši Civillikuma 1915. pantam). Proti, gan jums, gan apdāvināmajai personai ir jāsazinās ar notāru.

Dāvinājuma līgumu ieteicams slēgt pie notāra kā notariālo aktu. Līgumu var sastādīt pie ikviena Latvijas notāra, kurš sagatavos līgumu un nostiprinās īpašuma tiesības zemesgrāmatā. Ar notāru ir iespējams sazināties arī attālināti.

Notāra atlīdzības lielums ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 737 “Par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” un tās ir atkarīgas no darījuma summas lieluma”.

Tomēr jāņem vērā arī tas, ka dāvinājuma līgumu pēc dāvinātāja nāves ir tiesīgi apstrīdēt neatņemamās daļas tiesīgie: gadījumos, kad dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas (atbilstoši Civillikuma 1922. pantam).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas