E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23695
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
6
1
6

Paternitātes noteikšanai nepieciešams DNS tests

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2021
Einārs

Labdien! Vai valsts apmaksā DNS testu, ja neesam precējušies un gribu zināt, vai bērns ir mans? Vai par to ir jāmaksā pašam, lai noskaidrotu, vai bērns ir mans, rakstot uz sava uzvārda?

A
atbild:
30. jūnijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Valsts neapmaksā DNS pakalpojumu. Ja persona vēlas pārbaudīt bērna bioloģisko izcelsmi, DNS ekspertīze ir maksas pakalpojums. Līdz ar to, ja bērna tēvam ir radušās aizdomas, ka viņš nav bērna bioloģiskais tēvs, tad tēvam, mātei un bērnam ir iespēja labprātīgi iet uz ekspertīzes iestādi, lai veiktu DNS testu. Informāciju par DNS ekspertīzēm var meklēt internetā.

Ja DNS tests apliecina, ka bērns nav cēlies no konkrētā vecāka un paternitāti vecāks ir atzinis maldības, viltus vai spaidu rezultātā, personai atbilstoši Civillikuma 156. panta pirmajai daļai ir tiesības likumā noteiktajā kārtībā un termiņā vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par paternitātes apstrīdēšanu. Atbilstoši 156. panta otrajai daļai apstrīdēt paternitātes atzīšanu var persona, kas paternitāti atzinusi, vai bērna māte divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņi uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti.

Civilprocesa likuma 249.1 panta pirmā daļa paredz, ka tiesa lietas izskatīšanas laikā var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītāja vai atbildētāja, lūguma.

Vienlaikus jāatzīmē: tā kā strīdos par paternitātes apstrīdēšanu ir svarīgs divu gadu termiņš, prasītājam tiesā ir jāapliecina, ka nav pagājuši divi gadi, kopš nākuši klajā fakti, ka bērns nevar būt cēlies no viņa. Visbiežāk šim nolūkam kalpo pašu apmaksātas DNS ekspertīzes rezultāti.

Ierakstam par bērna tēvu reģistrā ir juridiska nozīme. Ja bērna tēvs likumā noteiktajā termiņā un kārtībā nav cēlis prasību un apstrīdējis paternitāti, tad tiesu praksē tiek pieņemts, ka persona šādam ierakstam reģistrā piekrīt un ir gatava uzņemties visas no Civillikuma izrietošās vecāka tiesības un pienākumus, tai skaitā pienākumu maksāt bērnam uzturlīdzekļus.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas