E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5437
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
4
4

Ja skolēnam konstatētas utis

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2014
Agnese Draudziņa

Skolā septembrī skolas māsiņa pārbaudīja, vai nav utis (par rezultātiem klases vecāki netika informēti).11.10 no cita vecāka parādījās informācija, ka bērnam ir lielas, pieaugušas utis, tad tās atklāja vēl 2 bērniem. Uts dzīves ilgums ir 20-30 dienas. Matemātiski pārbaudes laikā skolas māsiņai klasesbiedram vajadzēja šīs utis atrast, kas vai nu nav noticis, vai arī neviens netika informēts. Kā tālāk rīkoties vecākiem, lai šāda situācija neatkārtotos?

A
atbild:
23. oktobrī, 2014
Laura Studente
LV portālam
Veselības inspekcija
Sabiedrības veselības nodaļa

Pedikulozes jeb utainības pārbaudes regulē MK noteikumi Nr.413 “Kārtība, kādā veicama personu obligātā medicīniskā un laboratoriskā pārbaude, obligātā un piespiedu izolēšana un ārstēšana infekcijas slimību gadījumos”, kur 24.punktā norādīts:

„Lai noteiktu, vai personas matos un drēbēs nav utu (galvas un drēbju utu apsēstība), obligāto medicīnisko pārbaudi veic šādām personām:

  • izglītojamiem, uzsākot mācību gadu vispārējās pamatizglītības iestādē;
  • bērnam pirms iestāšanās pirmsskolas izglītības iestādē vai pirms piedalīšanās bērnu nometnē”.

Savukārt atbilstoši MK noteikumiem Nr.277 „Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe un pirmās palīdzības pieejamība izglītības iestādēs” un tā 9. punktam: „izglītības iestādes vadītājs pārbaudes organizē ne retāk kā reizi mācību gadā (ieteicams pirmā semestra pirmajā mēnesī) kašķa un pedikulozes pārbaudi izglītojamiem, kā arī šo slimību profilakses pasākumus”.

Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības nodaļas speciālisti norāda: ja skolēnam konstatē galvas vai drēbju utis vai gnīdas, ir jāinformē konkrētā bērna vecāki, kā arī pārējo bērnu vecāki par utu gadījumiem klasē (vai skolā), lai bērnu vecāki aizdomu gadījumā visiem ģimenes locekļiem veiktu pedikulozes pārbaudi. Tomēr iepriekšminētajos noteikumos nav atrunāti ierobežojumi bērnam apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi vai skolu, ja tam ir konstatēta pedikuloze.

Veselības inspekcija iesaka: izglītības iestādei ir iespēja noteikt savos iekšējās kārtības noteikumos rīcības politiku gadījumos, ja izglītojamam tiek konstatēta pedikuloze, tādā veidā pasargājot citus bērnus no saslimšanas. Līdz ar to, lai nepieļautu šāda veida situācijas atkārtošanos nākotnē, vecāku padome vai atsevišķi vecāki varētu mudināt izglītības iestādes administrāciju skolas iekšējos noteikumus noteikt rīcību šādos gadījumos. Jāņem vērā, ka utis saimnieku izvēlas bieži vien neatkarīgi no bērna un viņa vecāku sociālā statusa, līdz ar to vecākiem nevajadzētu kautrēties un būtu jāinformē izglītības iestāde par bērna pedikulozi.

Papildus informācijai var iepazīties ar ieteikumiem pedikulozes profilaksei un ārstēšanai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas