E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23694
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai ir nepieciešama atļauja, lai balkonu pievienotu istabai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2021
Klinta

Labdien! Vai ir nepieciešamas atļaujas, lai balkonu pārveidotu par istabas paplašinājumu? Un, ja ir, vai iespējams interneta vietnē redzēt, vai šī atļauja ir iegūta?

A
atbild:
14. jūlijā, 2021

Vislabāk minētajā situācijā ir konsultēties ar konkrētās pašvaldības būvvaldi un tur iegūt nepieciešamo informāciju par nepieciešamo būvniecības dokumentāciju. Tāpat būvvaldes speciālisti varētu sniegt informāciju par to, vai dzīvojamai mājai jau ir izstrādāts fasādes variants ar balkonu aizstiklošanu. Kā arī nepieciešams konsultēties ar ēkas apsaimniekotāju.

Rīgas pilsētas būvvalde savā mājaslapā informē par normatīvo aktu regulējuma prasībām attiecībā uz balkonu (arī terašu) iestiklošanu.

Atsevišķu balkonu iestiklošanu esošais būvniecības regulējums neparedz, t. i., atsevišķa balkona vai balkonu iestiklošana ēkas fragmentam nav iespējama un pieļaujama.

Atbilstoši Būvniecības likuma 1. panta 9. punktam balkonu iestiklošana uzskatāma par ēkas pārbūvi un būvniecības ieceres realizācija veicama Ministru kabineta noteikumu Nr. 529 Ēku būvnoteikumi” 31. punktā noteiktajā kārtībā (analogi 3. punktā norādītajai kārtībai “Lodžijas iestiklošana, pievienojot to dzīvoklim”’). Ja būvniecības iecerē paredzēta atsevišķas dzīvojamā nama daļas pārbūve, kas būtiski ietekmē visas ēkas ārējo izskatu (ko veido tās elementi: arhitektoniskās detaļas, to proporcijas, salikums, izvietojums fasādes plaknē, materiāls, krāsa u.c.), izstrādājams būvprojekts visas ēkas pārbūvei un būvniecība vienlaikus jārealizē visai ēkai.

Lai veiktu minēto nekustamā īpašuma pārbūvi, sākotnēji nepieciešams ierosināt jaunu būvniecības lietu Būvniecības informācijas sistēmā, tādējādi lūdzot attiecīgās pašvaldības būvvaldei saskaņojumu veikt nekustamā īpašuma pārbūvi elektroniski – platformā www.bis.gov.lv.

Pēc saskaņojuma saņemšanas būvniecības iecere uzrādās www.bis.gov.lv sadaļā “Būvniecības lietas”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas