E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32184
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
6
1
6

Ja pārvaldnieks nekārto mājas lietu BIS

J
jautā:
22. martā, 2024
Juris S.

Sveiki! Daudzdzīvokļu mājas apsaimniekotājs joprojām (22.03.2024.) nav pievienojis nekādu dokumentāciju BIS, kaut arī to nosaka likums. Kā rīkoties un kur vērsties, lai apsaimniekotājs pildītu noteikto prasību?

A
atbild:
25. martā, 2024
Būvniecības valsts kontroles birojs
Elīna Balgalve, Sabiedrisko attiecību sektora sabiedrisko attiecību speciāliste

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 16. pants noteic, ka pārvaldnieks ir atbildīgs dzīvojamās mājas īpašniekam par viņam uzdotā pārvaldīšanas uzdevuma izpildi, ievērojot minētā likuma, Civillikuma un noslēgtā pārvaldīšanas līguma noteikumus.  

Ja dzīvojamās mājas pārvaldnieks nepilda likumā vai pārvaldīšanas līgumā noteiktos pienākumus, t. sk. neveic darbības, lai likumā noteiktajā kārtībā kārtotu dzīvojamās mājas lietu, dzīvojamās mājas īpašnieki (tostarp dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašnieki) ir tiesīgi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 17.1 pantā noteiktajā kārtībā atsaukt pārvaldīšanas uzdevumu un lemt par pārvaldīšanas uzdevuma nodošanu citai personai (pārvaldniekam). 

Likuma 29. pants noteic, ka par likumā noteikto obligāti veicamo pārvaldīšanas darbību neveikšanu, kuras skar sabiedrības intereses, t. sk. par mājas lietas kārtošanas pienākuma neveikšanu Būvniecības informācijas sistēmā (BIS), var piemērot administratīvo atbildību.  

Atbilstoši likuma pārejas noteikumu 27. punktā noteiktajam mājas lietas kārtošana BIS bija jāuzsāk līdz 2023. gada 28. februārim. Mājas lietā ietveramos dokumentus un informāciju noteic minētā likuma 8. pants. Līdz ar to, ja mājas lietā pēc 2023. gada 28. februāra nav iekļauta attiecīgā informācija, tad mājas lietas kārtotājam var tikt piemērota administratīvā atbildība. Par administratīvā pārkāpuma procesu saistībā ar administratīvajiem pārkāpumiem dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā, izvērtējot katru konkrēto gadījumu un situāciju, var vērsties pašvaldības policijā vai pašvaldības īres valdē, ja tāda ir izveidota attiecīgajā pašvaldībā (likuma 30. pants). 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas