E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23548
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Vai IIN atvieglojumu izmantošana ietekmē pabalstus par bērnu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūnijā, 2021
Laura

Labdien! Radies šāds jautājums. Ja bērna tēvs vēlas bērnu likt savā apgādībā uzreiz pēc dzemdībām, tad kā tas ietekmē bērna māti? Vai tādā gadījumā bērna māte var izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu un saņemt pabalstus? Vai arī bērna tēvam tad pašam jādodas bērna kopšanas atvaļinājumā un viņš saņems pabalstus? Kā tas ietekmētu bērna mātes sociālo apdrošināšanu?

A
atbild:
14. jūlijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Viens no vecākiem bērnu ieraksta algas nodokļa grāmatiņā, lai varētu saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu, kas mēnesī ir 250 eiro. Bērnu apgādībā ieraksta tas vecāks, kuram ir ar nodokli apliekami ienākumi. Turklāt likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka nodokļa atvieglojuma saņemšanai algas nodokļa grāmatiņā var ierakstīt arī nestrādājošu laulāto, kura apgādībā ir bērns vecumā līdz trim gadiem. Viss apgādājamo saraksts nodokļa atvieglojuma piemērošanai ir pieejams Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē.

Bērna kopšanas atvaļinājums, sociālās apdrošināšanas un citi pabalsti par bērnu ir paredzēti citos likumos, un tiesības uz šiem pabalstiem neierobežo ienākuma nodokļa atvieglojumu izmantošana. Tās ir atšķirīgas lietas.

Bērna mātei, ja viņa noteiktu laiku ir bijusi sociāli apdrošināta (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura veikusi pilnas sociālās iemaksas), ir tiesības uz grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu. Šajā laikā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra maksā maternitātes pabalstu.

Pēc tam ir tiesības uz vecāku pabalstu, ko var saņemt viens no vecākiem, kas ir darba ņēmējs vai pašnodarbināts. Šo pabalstu var saņemt līdz bērna viena vai pusotra gadu vecumam. Māte un tēvs vienojas, kurš būs pabalsta saņēmējs. Pabalsta apmērs ir atkarīgs no pabalsta pieprasītāja algas, no kuras aprēķinātas sociālās apdrošināšanas iemaksas, un no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma (līdz bērna viena gada vai 1,5 gadu vecumam). Vienlaikus līdz bērna 1,5 gadu vecumam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro mēnesī.

Likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka persona, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, un persona, kura saņem vecāku pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošināta bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai. Tas nozīmē, ka valsts veiktās iemaksas par personu tiek reģistrētas apdrošinātās personas kontā kā sociālās iemaksas.

Mēdz būt (par to liecina arī LV portālam uzdotie jautājumi), ka vecāku pabalstu pieprasa bērna tēvs, lai gan māmiņa ir tā, kas paliek ar mazuli mājās. Ja tēvs pieprasa vecāku pabalstu un turpina strādāt, pabalstu maksā 30% apmērā no piešķirtā. Savukārt bērna māte šajā laikā nav sociāli apdrošināta.

Vēl jāatceras, ka bērna tēvam ir tiesības uz VSAA maksāto paternitātes pabalstu. Paternitātes pabalstu izmaksā par 10 kalendāro dienu atvaļinājumu, kas piešķirts sakarā ar bērna piedzimšanu. Šis atvaļinājums ir jāizmanto līdz bērna divu mēnešu vecumam.

Informāciju par visiem pabalstiem vecākiem un to piešķiršanas nosacījumus varat izlasīt VSAA mājaslapā. Ja ir kādas neskaidrības, jāsazinās ar VSAA.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas