E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23526
Lasīšanai: 5 minūtes
4
4

Audio un video pierādījumi, to noformēšana un iesniegšana tiesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2021
Laura

Labdien! Kā tiesai pareizi noformējami un iesniedzami video un audio pierādījumi: CD diskā, USB? Vai attēli jāizrentē ar datumiem un jāapliecina ar parakstu?

A
atbild:
21. jūnijā, 2021

Tā kā jautājumā nav norādīts, kādā lietā (civillietā vai krimināllietā) vēlaties iesniegt pierādījumus, tad atbilde sagatavota informatīvi par abiem procesiem.

Civilprocesā:

Apstākļu noskaidrošana civillietā: “Tiesa noskaidro lietas apstākļus, pārbaudot pierādījumus, kuri iegūti likumā noteiktajā kārtībā.” (Atbilstoši Civilprocesa likuma 8. pantam.)

Tātad pierādījumiem jābūt iegūtiem tiesiskā ceļā, ņemot vērā arī fizisko personu datu aizsardzību.

Audio un video pierādījumi tiek kvalificēti kā rakstveida pierādījumi, un to iesniegšanas kārtība arī ir noteikta Civilprocesa likumā.

Tātad: “Rakstveida pierādījumi ir ziņas par faktiem, kuriem ir nozīme lietā, un šīs ziņas ar burtu, ciparu un citu rakstisku zīmju vai tehnisku līdzekļu palīdzību ierakstītas dokumentos, citos rakstos, kā arī attiecīgās ierakstu sistēmās (audio, video magnetofonu lentēs, datoru disketēs u. c.).

Rakstveida pierādījumu iesniegšanas kārtība

(1) Lietas dalībniekiem, iesniedzot tiesai rakstveida pierādījumu vai lūdzot to pieprasīt, jānorāda, kādus lietā nozīmīgus apstākļus šis pierādījums var apstiprināt.

(2) Rakstveida pierādījumi iesniedzami oriģinālā vai noteiktā kārtībā apliecināta noraksta, kopijas vai izraksta veidā. Ja to faktu noskaidrošanai, kuriem ir nozīme lietā, pietiek ar rakstveida dokumenta vai cita raksta daļu, tiesai var iesniegt izrakstu no tā.

(3) Oriģināldokumenti, kā arī noteiktā kārtībā apliecināti rakstveida pierādījumi iesniedzami, ja likumos vai Latvijas Republikai saistošajos starptautiskajos līgumos paredzēts, ka konkrētos faktus var pierādīt tikai ar oriģināldokumentiem vai noteiktā kārtībā apliecinātiem norakstiem.

(4) Ja tiesai iesniegts rakstveida pierādījums noraksta, kopijas vai izraksta veidā, tiesa pēc lietas dalībnieku motivēta lūguma vai pēc savas iniciatīvas ir tiesīga pieprasīt iesniegt vai uzrādīt oriģinālu, ja tas nepieciešams lietas apstākļu noskaidrošanai.” (Atbilstoši Civilprocesa likuma 110. un 111. pantam.)

Proti, ja audio un video pierādījumus ir iespējams iesniegt noraksta veidā, tad tas ir arī jādara.

Savukārt formāts, kādā iesniedzami oriģināli, nav noteikts likumā, tātad šajā gadījumā ir jārīkojas pēc savas izvēles un iespējām.

Tātad jūs klāt pie pierādījumu noraksta varat pievienot arī pierādījumu oriģinālus jebkurā veida: CD, USB un citos.

Savukārt, noformējot norakstu, jāievēro Dokumentu juridiskā spēka likumā noteiktais. Proti, likuma 4. pantā ir noteikts: “Lai dokumentam būtu juridisks spēks, tajā iekļauj šādus rekvizītus:

1) dokumenta autoru nosaukums;

2) dokumenta datums;

3) paraksts (izņemot likumā paredzētus gadījumus).

Secinām to, ka audio un video pierādījumus kopā ar norakstu pievieno prasības pieteikumam kā pielikumus.

Savukārt prasības pieteikumu ir iespējams iesniegt elektroniski, arī dokumentu norakstus parakstot elektroniski, ar portāla e- tiesas starpniecību.

Elektroniskās veidlapas ir iespējams izmantot civilprocesā, administratīvajā procesā un kriminālprocesā.

Elektroniskās veidlapas ir iespējams lejupielādēt, aizpildīt, kā arī izdrukāt.

Kriminālprocesā:

“Pierādījumi kriminālprocesā ir jebkuras likumā paredzētajā kārtībā iegūtas un noteiktā procesuālajā formā nostiprinātas ziņas par faktiem, kurus kriminālprocesā iesaistītās personas savas kompetences ietvaros izmanto pierādīšanas priekšmetā ietilpstošo apstākļu esamības vai neesamības pamatošanai.

(2) Kriminālprocesā iesaistītās personas kā pierādījumus var izmantot tikai ticamas, attiecināmas un pieļaujamas ziņas par faktiem.”

Pierādījums kriminālprocesā var būt dokuments, ja tas pierādīšanā izmantojams tikai sakarā ar tajā ietverto saturisko informāciju.

(2) Dokuments var saturēt ziņas par faktiem rakstveida vai citā formā. Par dokumentiem pierādījuma nozīmē kriminālprocesā uzskatāmi arī datorizētās informācijas nesēji, ar skaņu un attēlu fiksējošiem tehniskiem līdzekļiem izdarīti ieraksti, kuros saturiski fiksēto informāciju var izmantot kā pierādījumus.” (Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 127. un 135. pantam).

Tātad arī Kriminālprocesa likumā nav noteikts datu nesēju tips, kurā iesniedzami pieradījumi, līdz ar to tie var būt gan CD, gan USB un citi.

Papildus ir jāievēro Dokumentu juridiskā spēka likumā noteiktā kārtība, kādā iesniedzami dokumentu atvasinājumi, noraksti vai to kopijas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas