E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23519
Lasīšanai: 4 minūtes
3
2
3
2

Laulības šķiršana, ja laulātie nedzīvo kopā jau gadu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2021
Vija

Ja māja ir uz vīra vārda, vai sieva (jo abi jau gadu nedzīvo kopā) var pretendēt uz māju?

A
atbild:
21. jūnijā, 2021

Latvijas Republikas Civillikuma 72. pantā ir noteikts: “Pieņemams, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz trīs gadus dzīvo šķirti.”

Savukārt Civillikuma 74. pantā ir paredzētas iespējas šķirt laulību arī tad, ja nav notecējuši trīs gadi, kopš pāris dzīvo šķirti: “Ja laulātie dzīvo šķirti mazāk nekā trīs gadus, tiesa laulību var šķirt tikai tādā gadījumā, ja:

1) laulības iziršanas iemesls ir laulātā fiziska, seksuāla, psiholoģiska vai ekonomiska vardarbība pret laulāto, kas pieprasa laulības šķiršanu, vai pret viņa bērnu vai laulāto kopīgo bērnu;

2) viens laulātais piekrīt otra laulātā prasībai šķirt laulību;

3) viens no laulātajiem uzsācis kopdzīvi ar citu personu un šajā kopdzīvē ir piedzimis bērns vai ir gaidāma bērna piedzimšana.

Ja tiesa uzskata, ka, pastāvot šā panta pirmās daļas 2. un 3. punktā minētajiem apstākļiem, ir iespējams saglabāt laulību, tā laulāto samierināšanas nolūkā var atlikt lietas izskatīšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

Ja laulātie dzīvo šķirti mazāk nekā trīs gadus, notārs laulību var šķirt tikai tad, ja abi laulātie vienojas par laulības šķiršanu un Notariāta likumā noteiktajā kārtībā ir iesnieguši notāram iesniegumu par laulības šķiršanu.”

Jūsu gadījumā ir iespējams šķirties tikai parastajā kārtībā: tiesā vai pie notāra (ja nav strīdu un esat vienojušies).

Svarīgi ir izdalīt laulāto kopējo un atsevišķo mantu, kuras sadale tad arī tiks veikta šķiroties.

Laulāto mantiskās attiecības, kā arī to īpašumtiesības attiecībā uz mantu, kas tiem piederējusi pirms laulībām, tāpat arī laulāto kopīgās mantas sadalīšanas kārtība ir noteikta arī Civillikumā.

Tā kā jums ar vīru nav noslēgts laulības līgums, tad ir spēkā likumiskās tiesiskās attiecības, proti, strīdu gadījumā tiesa ņems vērā likumā noteikto.

Ja māja tagad ir vīra atsevišķā manta un jūs tajā neieguldāt nekādus savus līdzekļus vai arī kopējos ģimenes līdzekļus, tad viņam ir tiesības rīkoties ar to pēc savas izvēles.

Piemēram, ir jāņem vērā arī tas, kurš maksā par mājas apkopi (sedz komunālos tēriņus), taisa remontu, pērk mēbeles utt.

Jau pieminētajā Civillikumā ir noteikts: par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā (atbilstoši Civillikuma 994. panta pirmajai daļai).

Katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir: manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu; laulātā atsevišķās mantas ienākumi, kas nav nodoti ģimenes un kopīgās mājsaimniecības vajadzībām (atbilstoši Civillikuma 91. pantam).

Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Ja kādas vienam laulātajam piederošas mantiskas vērtības laulības laikā atvieto ar citām, pēdējās ir šā laulātā manta (atbilstoši Civillikuma 89. pantam).

Tiesā laulību var šķirt arī pēc viena laulātā ierosinājuma.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas