E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23493
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Autostāvvietu iekārtošana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2021
A

Labdien! Esmu iegādājies dzīvokli tikko (2020. gadā) uzbūvētā daudzdzīvokļu mājā, kopā ar to arī lietošanas tiesības uz noteiktu vietu stāvvietā, par ko arī maksāju apsaimniekošanas maksu. Faktiski stāvvieta atrodas uz mājas īpašnieku zemes (kopīpašums), un stāvvietu daudzums ir mazāks par dzīvokļu skaitu. Pirkuma līguma parakstīšanas brīdī pielikumā tika norādīti stāvvietu numuri un dzīvokļi, kuriem ir pārdotas tiesības uz to lietošanu. Tagad projekta attīstītājs ir pārveidojis invalīdu stāvvietas par parastajām (noņēmis zīmes un marķējumu) un pārdevis lietošanas tiesības jauniem dzīvokļu pircējiem (šīs invalīdu vietas un numuri manā pirkuma līgumā nemaz nav atzīmēti). Vai bez manas un citu kopīpašnieku piekrišanas ir likumīgi pārdot lietošanas tiesības? Kā arī vai ir likumīgi patvaļīgi noņemt invalīdu stāvvietas apzīmējumus? Attīstītājs teica, ka noteiktam invalīdu stāvvietu skaitam ir jābūt pēc projekta. Arī aktuāls jautājums: kur ir pareizāk vērsties šādā gadījumā?

A
atbild:
18. jūnijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

LV portāls ir skaidrojis: ja daudzdzīvokļu mājai piegulošā teritorija ir dzīvokļu īpašnieku kopīpašums, tad atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 2. punktam vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā.

Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta 7.1 daļa nosaka: lai pieņemtu lēmumu par šā likuma 16. panta otrās daļas 2. punktā minētajiem jautājumiem, nepieciešams “par” balsojums vismaz no trijām ceturtdaļām visu dzīvokļu īpašnieku.

Dzīvokļa īpašuma likuma 18. panta otrajā daļā noteikts, ka dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē, aptaujas veidā vai citādi savstarpēji vienojoties.

Rīgas pilsētas būvvalde norāda uz normatīvo aktu regulējuma prasībām attiecībā uz autostāvvietu izbūvi.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 4. punktu būves iedala trīs grupās atkarībā no būvniecības sarežģītības un iespējamās ietekmes uz vidi. Pirmā ir zemākā, bet trešā ir augstākā grupa, un, pamatojoties uz šo noteikumu 1. pielikumu, transportlīdzekļu novietne klasificējama kā 1. vai 2. grupas inženierbūve.

Būvniecības ieceres risinājumu ar būvvaldi var saskaņot divos variantos:

  • būvprojekts = laukums (ciets segums) + inženierkomunikācijas tīkli + labiekārtojums + apsarga ēka + ceļa zīmes un horizontālais apzīmējums;
  • paskaidrojuma raksti.

Spriežot pēc jautājumā sniegtās informācijas, mājas dzīvokļu pārdošana vēl turpinās. Neiepazīstoties ar visiem dokumentiem, mājas attīstītāja būvprojektu, kas saskaņots būvvaldē, detalizētāku atbildi sniegt ir grūti. Ieteicams vērsties pie kvalificēta jurista.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas