E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23380
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Uz saimnieciskās darbības izdevumiem attiecināmi izdevumi darbības nodrošināšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2021
Andis L

Labdien! Vai pašnodarbinātajam pie izmaksām var pieskaitīt elektrības pieslēgšanu mājai (celšanas procesā), kas ir vienīgais nekustamais īpašums un tiks izmantots kā darbavieta?

A
atbild:
05. jūlijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uz saimnieciskās darbības izdevumiem ir attiecināmi tikai tie izdevumi, kuri nepieciešami saimnieciskās darbības nodrošināšanai un kuri ir pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem. 

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. pantā (“No saimnieciskās darbības gūtā apliekamā ienākuma noteikšana”) ir uzskaitīti izdevumi, kuri ir atskaitāmi ienākuma noteikšanai.

Izdevumos, ja tie saistīti ar taksācijas gada ienākuma gūšanu no saimnieciskās darbības, tiek ieskaitīti: 1) izdevumi par iegādātām izejvielām, materiāliem, pusfabrikātiem, izstrādājumiem, par inventāru, kura vērtība nepārsniedz 1000 eiro, par precēm, kurināmo un enerģiju; 2) izdevumi, kas saistīti ar algotā darbaspēka izmantošanu likumdošanas aktos atļautajos gadījumos; 3) komandējumu, reklāmas, kancelejas, pasta, telegrāfa, teleksa, telefaksa, mārketinga un mākslas darbu taksācijas izdevumi; 4) pamatlīdzekļu nolietojums, ko aprēķina saskaņā ar šā likuma 11.5 pantu un Ministru kabineta noteikumos noteikto kārtību; 5) izdevumi, kas saistīti ar pamatlīdzekļu kārtējo remontu u.c.

Saimnieciskās darbības veicējam nodokļa piemērošanas jautājumi jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas