E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23287
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Vai komandējuma dienasnauda tiek iekļauta vidējās izpeļņas aprēķinā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2021
Markuss

Labdien! Vai vidējās izpeļņas aprēķinā tiek ņemta vērā izmaksātā komandējuma nauda? Situācijas apraksts: pēdējos trīs no kopumā sešiem mēnešiem esmu atradies komandējumā. Darba devējs katru mēnesi izmaksāja ierasto darba algu, kā arī komandējuma dienasnaudu. Drīzumā darba attiecības tiks izbeigtas, tāpēc būs jāizmaksā kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu. LV portālā publicētajā e-konsultācijā norādīts, ka komandējuma nauda ir iekļaujama aprēķinā. Taču vairāki zināmi grāmatveži apgalvo, ka komandējuma nauda netiek iekļauta. Kāda ir kārtība šajā jautājumā? Darba likums definē prēmijas un piemaksas, un nav skaidrs, vai tajās tiek iekļauta arī komandējuma dienasnauda. Ja komandējuma nauda ir iekļaujama, vēlētos lūgt atsauci uz likumu, ko attiecīgi norādīt darba devējam. Paldies!

A
atbild:
25. maijā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 8. punktu komandējuma dienasnaudai ir kompensējošs raksturs, lai atlīdzinātu darbiniekam radušos papildu izdevumus komandējuma laikā (piemēram, par ēdināšanu, dažādiem pakalpojumiem). Savukārt vidējās izpeļņas aprēķinā atbilstoši Darba likuma 75. pantam ietilpst darbiniekam ar darba samaksu saistītās izmaksātās summas, proti, darba alga, piemaksas, prēmijas, skaidro VSIA “Latvijas Vēstnesis” galvenā grāmatvede Velta Stulpāne.

Tādējādi korekta atbilde uz jūsu jautājumu ir – nē, izmaksātā komandējuma dienasnauda neietilpst vidējās izpeļņas aprēķinā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas