E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23205
Lasīšanai: 3 minūtes

Savu tiesību atzīšanai var vērsties tiesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2021
Sanita

Labdien! Uz zemes ir dzīvojamā māja, kas pieder diviem īpašniekiem (zeme nepieder nevienam no mājas īpašniekiem, bet trešajai personai). Viens mājas īpašnieks ir mantojis savu pusmāju, kuru vēlējās pirkt viņa radiniece (māsas meita). Minētā radiniece mutiski vērsās pie zemes īpašnieka ar lūgumu, lai sakārtotu zemes piespiedu nomas attiecības, jo vēlas pirkt pusmāju. Zemes īpašnieks nebija pret, taču uzreiz līgums netika sagatavots. Pašlaik ir situācija, ka minētā radiniece ir saņēmusi pusmāju savā īpašumā uz dāvinājuma līguma pamata, īpašumtiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā. Vai dāvinājuma gadījumā nav nepieciešams piespiedu zemes nomas līgums, kā tas ir pirkšanas un pārdošanas gadījumā? Vai minētais dāvinājums nevar tikt uzskatīts par simulatīvu dāvinājumu, lai apietu pirmpirkuma tiesības? Zemes īpašnieks pusmājas mantiniekam mutiski bija izteicis vēlmi iegādāties minēto pusmāju.

A
atbild:
13. jūlijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodamā īpašuma pirmpirkuma tiesības var būt uz līguma pamata, likuma pamata, tiesas sprieduma pamata.

Uz līguma pamata pirmpirkuma tiesības tiek noteiktas līguma noslēgšanas brīdī. Lai šī vienošanās būtu saistoša arī trešajām personām, tā ir jāreģistrē zemesgrāmatā. Piemēram, īpašuma nomas gadījumā ar līgumu tiek nodibinātas pirmpirkuma tiesības, nomas līgumā tiek ietverts nosacījums nomniekam, ka, atsavinot nekustamo īpašumu, vispirms tas jāpiedāvā iznomātājam. Tikai tad, ja iznomātājs šīs tiesības neizmanto, nekustamo īpašumu drīkst atsavināt citai personai.

Uz likuma pamata piederošās pirmpirkuma tiesības ir noteiktas Civillikuma 1073. panta pirmajā daļā. Ja kāds nekustamā īpašuma kopīpašnieks pārdod savu daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, pieder pirmpirkuma tiesības.

Lai izvairītos no strīdiem par to, vai pirmpirkuma tiesības ir piedāvātas, juristi iesaka piedāvājumu izteikt rakstiski un izsniegt to pret parakstu.

Civillikums dāvinājuma līguma gadījumā pirmpirkuma tiesības neparedz. Praksē mēdz slēgt dāvinājuma līgumu pirkuma līguma vietā, jo tas ļauj izvairīties no pirmpirkuma tiesību piedāvāšanas pirmpirkuma tiesīgajiem.

Kopīpašniekam ir tiesības celt tiesā prasību, lūdzot tiesu atzīt noslēgto dāvinājuma līgumu par simulatīvu, jo faktiski noslēgts pirkuma darījums.

Zemes nomas līgums ir saistošs īpašuma jaunajam īpašniekam, ja šis nomas līgums ir ierakstīts zemesgrāmatā (Civillikuma 2126., 2174. pants).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas