E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23164
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Aizdevuma fakta pierādīšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2021
Ivo

Labdien! Privātpersona, kura uzskata, ka esmu tai parādā, ir cedējusi manu parādu piedziņas kompānijai. Privātpersona man ir aizdevusi naudu ar pārskaitījumu, bet parādu esmu atdevis skaidrā naudā. Parādu piedzinējiem pieprasīju aizdevuma esamības apliecinošus dokumentus, un tika atsūtīti bankas maksājuma uzdevumi. Vai maksājuma uzdevums no bankas ir pietiekams apliecinājums parāda esamībai? Bankas maksājuma uzdevuma mērķī nav norādīts, ka tas ir aizdevums, un rakstiska vienošanās starp mums nav noslēgta. Kur meklēt precedentus tiesu praksē? Esmu gatavs tiesāties un vēlos uzzināt, kā uz šādām lietām skatās tiesa. Vai noilgums šādām saistībām ir precīzi 10 gadi? Jo aizdevējs paspēja cedēt parādu piedziņas kompānijai, tieši pirms precīzi apritētu 10 gadi.

A
atbild:
24. maijā, 2021

Ja pušu starpā nav rakstiskas vienošanās par aizdevumu, tad šāda aizdevuma esības fakts ir pierādāms tiesas ceļā. Pierādījumi lietā var būt jebkuras ziņas par aizdevuma faktu. Maksājuma uzdevumi par naudas summas ieskaitīšanu jūsu norēķinu kontā paši par sevi nepierāda, ka pušu starpā ir noticis aizdevums, jo naudas līdzekļi varēja būt pārskaitīti jebkuram mērķim. Ja maksājuma uzdevumā ir norādīts cits pamatojums (vai pamatojums nav norādīts vispār), šīs ziņas ir tikai netieši pierādījumi. Šādā situācijā pušu starpā ir sacīkstes princips, t. i., pierādīšanas pienākums. Civilprocesa likuma 93. panta 1. daļa nosaka: katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība.

Saskaņā ar Civillikuma 1895. pantu visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.

Prasījumu tiesību noilguma pārtraukumu realizē ar atgādinājumu parādniekam. Civillikuma 1905. pants nosaka: atgādinājums parādniekam pārtrauc noilgumu. Prasījumu tiesību cesija pati par sevi nenozīmē noilguma termiņa pārtraukumu. Noilgums tecējuma termiņš būtu pārtraukts, ja parādnieks tiek informēts par cesijas līgumu un šāda informēšana ir notikusi 10 gadu termiņā. 

Līdz ar to, ja jūs neatzīstat prasījumu, jums ir tiesības sniegt parādu piedziņas uzņēmumam atsauci, ka prasību (parādu) neatzīstat, tad turpmākais strīds ir skatāms tiesas ceļā uz sacīkstes principa pamata.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas