E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13941
Lasīšanai: 2 minūtes
46
46

SIA aizdevums dalībniekam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2018
Jekaterina

Labdien! Jautājums: vai uzņēmuma dibinātājs var paņemt bezprocentu aizdevumu no sava uzņēmuma? Šinī gadījumā ar ko viņš slēgs aizdevuma līgumu (viņš ir vienīgais dibinātājs, īpašnieks)? Paldies par atbildi!

A
atbild:
16. martā, 2018
Līga Pauliņa
LV portāls

Nodokļu likumu kontekstā dalībnieks un viņa uzņēmums ir uzskatāmi par saistītām personām. Saskaņā ar Uzņēmuma ienākuma nodokļa likuma 11. panta pirmo daļu saistītajai personai izsniegts aizdevums ir uzskatāms par nosacītu peļņas sadali un apliekams ar nodokli atbilstoši šā likuma normām. 11. panta trešā daļa noteic izņēmumus, kad pirmo daļu nepiemēro, piemēram, aizdevumiem, kuri izsniegti uz laiku, kas nepārsniedz 12 mēnešus, aizdevumiem, kurus dalībnieks izsniedz uzņēmumam u.c.

Pārējos gadījumos darījumos ar saistītajām personām ir jārīkojas tāpat kā darījumos ar nesaistītajām personām, proti, izsniedzot aizdevumu saistītajam uzņēmumam (personai), aizdevējam ir jāpiemēro procentu likme, kura atbilst tirgus vērtībai. Pretējā gadījumā ar nodokli apliekamā bāze būs jāpalielina par starpību.

Līgumu dalībnieks slēdz ar uzņēmumu. Ja vienīgais dalībnieks ir arī vienīgais valdes loceklis, tādā gadījumā persona parakstīs līgumu par abām pusēm – no vienas puses kā fiziska persona (dalībnieks), no otras puses kā valdes loceklis.

Labs saturs
46
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas