E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23147
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Parādu ārpustiesas piedziņas process

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2021
Juris

Labdien! 2015. gadā kredītā nopirku datoru, palika nesamaksāti 25 lati, tagad šī summa ir uzaugusi līdz 500 eiro. Kaut kad man atsūtīja vēstuli par piedziņas kompānijas maiņu, es to ignorēju, un atkal klusums. Cik ilgi var augt parāda summa, ja es strādāju oficiālu darbu ar labu algu? Vai var būt tā, ka es nesaņemu šīs vēstules, un vai parāda pamatsumma var pārsniegt sākotnējo summu vai nesamaksātā parāda atlikušo summu? Cik var augt procenti, un no kādas summas? Paldies!

A
atbild:
24. maijā, 2021

Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Saskaņā ar Civillikuma 1763. pantu procentu pieaugums apstājas: 1) kad vēl nesamaksāto procentu daudzums sasniedzis kapitāla lielumu, 2) kad par parādnieka mantu atklāj konkursu.

Tādējādi, ja jūsu neatmaksātā summa ir 25 eiro (iespējams, jautājumā kļūdaini norādīta summa latos), tad procentu pieaugums apstājas, sasniedzot šo summu, attiecīgi 25 eiro. Bez minētā uz jums kā uz parādnieku ir attiecināmi arī izdevumi, kas saistīti ar parādu atgūšanas procesu, t. i., Ministru kabineta 2013. gada 29. janvāra noteikumi Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi”. Saskaņā ar šo noteikumu 2. pantu parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir tiesības no parādnieka pieprasīt, lai tas atlīdzinātu pamatotus parāda atgūšanas izdevumus, kas atbilst šādam pieļaujamajam apmēram:

2.1. par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā ne vairāk kā septiņus eiro;

2.2. par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām – kopā ne vairāk kā 10 eiro parāda atgūšanas procesā, līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru.

Uzsākot piedziņas procesu, saskaņā ar Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 7. panta 1. daļu piedzinējs sniedz parādniekam pilnīgu informāciju par parāda rašanās apstākļiem, apmēru, procentu un citu maksājumu apmēru u. c. Tādējādi jums ir tiesības vērsties pie kreditora (piedzinēja) un pieprasīt informāciju par parāda apmēru un tā sastāvdaļām.

Kā tas norādīts jautājumā, parādsaistības ir izveidojušās 2015. gadā, pēc tam tās ir tikušas cedētas. Ņemot vērā Komerclikuma 406. pantā noteikto, no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš. Tādējādi aicinām jūs izvērtēt, vai šajā periodā kreditors ir ievērojis saistību noilguma iestāšanās termiņu, t. i., ja kādā periodā ir pagājis ilgāks laika periods nekā 3 (trīs nepārtraukti gadi) un kreditors nav pārtraucis noilguma tecējumu (ar atgādinājumu), tad kreditora prasījumi noilgst (tas vairs nav tiesīgs vērst piedziņu pret parādnieku).

Ja jūs saskatāt savu pamattiesību aizskārumu šajā jautājumā (patērētāju kreditēšanas jomā), tad jums ir tiesības vērsties ar motivētu iesniegumu Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas