E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23027
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Parādnieka ienākumi maksātnespējas procesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2021
Edgars

Man ir saistību dzēšanas process, kas iet uz beigām. Paņēmu bankas konta izrakstu, lai pārliecinātos, vai visu esmu pareizi darījis, vai summas sakrīt, ienākumi un saistību dzēšanai novirzītās summas. Ir radies jautājums par kontā ieskaitītajām summām no dzīvesbiedrenes, radiem (brāļiem), draugiem. Vai tiesnesis šos ieskaitījumus uzskatīs par ienākumiem, ja tie nav saistīti ar nekādu saimniecisko darbību? Piemēram, dzīvesbiedrenei es kopumā esmu vairāk pārskaitījis nekā viņa man. Vai šādos gadījumos rēķina ieskaitītās summas uz vienu kontu? Piemēram, dzīvesbiedrene man ieskaita naudu, par ko es nopērku gultu mums, tas taču nav nekāds ienākums.

A
atbild:
31. maijā, 2021
Maksātnespējas kontroles dienests
Aiga Balcere, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Jāņem vērā, ka tikai tiesas kompetencē ir izvērtēt, vai parādnieks Maksātnespējas likumā noteiktos pienākumus attiecībā uz saistību dzēšanas plānu ir izpildījis pienācīgi un godprātīgi un vai šā plāna izpildes gadījumā radīsies tiesisks pamats parādnieka atbrīvošanai no atlikušajām saistībām.

Savukārt, ņemot vērā, ka parādniekam bez darba samaksas un dažiem pabalstiem var būt arī citi ienākumi, tiesas kompetencē ir vērtēt, vai konkrētās summas ir atzīstamas par parādnieka ienākumiem Maksātnespējas likuma izpratnē, no kuriem viena trešdaļa novirzāma kreditoru prasījumu segšanai.[1]

Tā kā pieteikums tiesai par saistību dzēšanas procedūras izbeigšanu sagatavojams brīvā formā, tad īpaša uzmanība jāpievērš pierādījumu pievienošanai, kuri pierāda saistību dzēšanas plāna vai arī visu tajā norādīto saistību izpildei pilnā apmērā, piemēram, pievienojot rēķinus, maksājumu uzdevumus un bankas konta izdrukas bez filtra uzstādījumiem. Tomēr ir jārēķinās, ka tiesai var rasties papildu jautājumi par atsevišķiem saņemtajiem maksājumiem bankas norēķinu kontā un tādā gadījumā personai būs jāsniedz pamatota atbilde par saņemto maksājumu apmēru un izlietojuma mērķi.

[1] Bērziņš G. Fiziskās personas maksātnespējas process. Rīga: Tiesu namu aģentūra, 2018, 127.129., 107. lpp.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas