E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22844
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba attiecību izbeigšana BKA laikā ir iespējama

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2021
Ilze

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu: sieviete dodas BKA. Ja viņa pēc noteiktā laika vairs nevēlas atgriezties konkrētajā darbā, vai viņai kaut kas ir jāatmaksā? Un kad tas jāpaziņo darba devējam? Vai jānāk uz darbu jāparaksta papīri, vai arī to var paziņot telefoniski? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
13. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jebkuras darba attiecības var izbeigt trīs veidos: pusēm vienojoties (Darba likuma (DL) 114. pants); pēc darbinieka uzteikuma (DL 100. pants); pēc darba devēja uzteikuma (DL 101. pants). Darba attiecību izbeigšana ir dokumentāli un rakstveidā noformējams process, ko apliecina abu pušu paraksti, tādējādi nebūs iespējams piezvanīt darba devējam vai nosūtīt īsziņu vai vienkāršu e-pastu. Jūsu gadījumā būtu rakstveidā iesniedzams darba uzteikums, pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu vai iesniegums par piedāvājumu darba devējam darba attiecības izbeigt, pusēm vienojoties, atbilstoši DL 114. pantam. Iesniegums iesniedzams klātienē, nosūtot pa pastu kā ierakstītu sūtījumu vai elektroniski uz darba devēja e-pastu, ja jums ir aktīvs e-paraksts.

Uzteikuma termiņš ir viens mēnesis. Tātad uzteikums darba devējam ir jāiesniedz, vienu mēnesi pirms vēlaties izbeigt darba attiecības. Protams, to var iesniegt arī BKA laikā. Vairāk informācijas par darba attiecību izbeigšanu pieejams skaidrojumos:

Nevar viennozīmīgi atbildēt uz jautājumu, vai darba devējam būs jāatmaksā kādas summas. Saņemot iesniegumu, darba devējs dos rīkojumu grāmatvedībai veikt galīgo aprēķinu. Ja pirms BKA ir izmantots apmaksātais kārtējais atvaļinājums lielākā apmērā, nekā ir nostrādāts attiecīgajā darba gadā, var būt darba devējam jāatmaksā proporcionāla avansā izmaksātās atvaļinājuma naudas starpība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas