E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22795
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai iespējama uzvārda maiņa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2021
Sandra

Man ir ļoti svarīgs jautājums. Mēs ģimenē esam 3 bērni. Katrs no sava tēva. 2019. g. 8. septembrī nomira mūsu 21 gadu vecais brālis. Viņam bija tēva uzvārds, bet mums ar māsu – mammas uzvārds. Mēs brālīti apglabājām pa virsu viņa tētim. Es esmu vecākais bērns ģimenē. Man ir 34 gadi. 5. martā es oficiāli izšķīros. Pagaidām atstāju uzvārdus, kā ir, bet mani ļoti interesē, vai es varu ņemt brāļa uzvārdu, nevis atstāt pirmslaulības uzvārdu neatkarīgi no tā, ka mums nav viens tēvs? Brālis šajā dzimtā bija pēdējais ar tādu uzvārdu, un ļoti negribas pazaudēt to saikni, jo brālis man bija kā dēls, es viņu audzināju vairākus gadus, kamēr viņš bija manā aizbildniecībā sakarā ar mammas veselības stāvokli. Kādas ir manas tiesības šajā gadījumā? Iepriekš liels paldies par sapratni un atbalstu!

A
atbild:
16. martā, 2021
Olga Lauva
juriste

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no minētajiem iemesliem:

  1. vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  2. persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;
  3. persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  4. persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  5. persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu;
  6. personai mainīts dzimums;
  7. viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Atbilstoši likuma 4. panta pirmajai daļai persona, kura vēlas mainīt savu vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu), vai tautības ierakstu, iesniedz jebkurai dzimtsarakstu nodaļai attiecīgu rakstveida iesniegumu, kurā norāda vārda vai uzvārda (vārda un uzvārda), vai tautības ieraksta maiņas iemeslu.

Ar noderīgu informāciju par vārda un/vai uzvārda maiņu aicinu jūs iepazīties arī Tieslietu ministrijas mājaslapā.

Tātad likums izsmeļoši uzskaita gadījumus, kuros ir iespējama vārda vai/un uzvārda maiņa. Jūsu aprakstītais gadījums neietver likumā noteikto gadījumu, kad ir iespējams nomainīt uzvārdu uz sava pusbrāļa uzvārdu

Ja pašreizējais uzvārds nepatīk, iespējams, var mēģināt uzvārdu mainīt, pamatojoties uz Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmās daļas 1. punktu: “uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā”. Šādā gadījumā personai ir jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļai attiecīgs rakstveida iesniegums, kurā jānorāda uzvārda maiņas iemesls, jāiesniedz fotogrāfija un citi dokumenti, kas uzskaitīti likuma 5. pantā, kā arī klāt jāpievieno argumentēts skaidrojums, kāpēc pašreizējais uzvārds apgrūtina iekļauties sabiedrībā un kā izvēlētais vārds vai uzvārds veicinās iekļaušanos sabiedrībā.

Aicinu jūs arī personiski vērsties Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā (kontaktinformācija atrodama šeit) un noskaidrot, kādas ir jūsu iespējas mainīt uzvārdu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas