E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22670
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Darbinieka ierosināts darba devēja maksātnespējas process

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2021
Maija

Kā bijušajiem darbiniekiem ierosināt uzņēmuma maksātnespēju, lai saņemtu neizmaksāto darba algu? Vai darbinieki paši var uzsākt maksātnespējas procesu? Un vai tādā gadījumā arī ir jāmaksā vairāk nekā 1000 eiro tās uzsākšanai?

A
atbild:
31. maijā, 2021
Maksātnespējas kontroles dienests
Aiga Balcere, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Darba devēja maksātnespējas procesu var ierosināt jebkura fiziska vai juridiska persona, kurai šis darba devējs (uzņēmums) ir palicis parādā. Tātad arī bijušais darbinieks neatkarīgi no nesamaksātās summas apmēra var pieteikt sava esošā vai bijušā darba devēja maksātnespējas procesu.

Tomēr jāņem vērā, ka par maksātnespējas procesa pieteikumu būs jāapmaksā tiesas izdevumi (valsts nodeva) 355,00 eiro apmērā un juridiskās personas maksātnespējas procesa depozīta iemaksa divu minimālo mēnešalgu apmērā (2021. gadā: 1000,00 eiro). Tātad jārēķinās ar kopējām izmaksām 1355,00 eiro apmērā. Tajā pašā laikā maksātnespējas procesa pieteikumu var iesniegt arī vairāki darbinieki kopā, tādējādi tiesas izdevumus un depozīta maksājumus varētu sadalīt savā starpā.

Maksātnespējas procesa pieteikumu var iesniegt, ja darba devējs divu mēnešu laikā no izmaksai noteiktās dienas nav pilnībā izmaksājis darba algu, kaitējuma atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību vai nav veicis sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Vienīgais izņēmums, kad darbinieku var atbrīvot no tiesas izdevumu un depozīta samaksas, ir tāds, ja pirms maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanas tiesā darbinieks ir tiesājies ar darba devēju par darba algas piedziņu un šis tiesas nolēmums ir stājies spēkā, bet zvērināts tiesu izpildītājs ir atzinis, ka to nevar izpildīt. Jāņem vērā, ka tiesa, lemjot, vai pieteikuma iesniedzējs (darbinieks) ir atbrīvojams no depozīta iemaksas, vērtēs arī iesniedzēja mantisko stāvokli, proti, vai ir pietiekami līdzekļi, lai segtu depozīta izmaksas.

Maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanas un izskatīšanas kārtību regulē Civilprocesa likums. Prasību pret juridisko personu ceļ tiesā pēc tās juridiskās adreses.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 363.2 panta piekto daļu, iesniedzot maksātnespējas procesa pieteikumu, ja parādnieks nav pilnībā izmaksājis darbiniekam darba samaksu, kaitējuma atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību vai nav veicis sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas divu mēnešu laikā no izmaksai noteiktās dienas, pieteikumā norāda, par kādu laikposmu nav izmaksāta darba samaksa un kaitējuma atlīdzība, un tam pievieno darba devēja izsniegtu izziņu par darba samaksas un sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru, bet, ja darba devējs minēto izziņu nav izsniedzis, šo faktu norāda pieteikumā.

Papildus vēršama uzmanība uz to, ka saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma 22. panta pirmo daļu līdz 2021. gada 1. septembrim kreditoriem aizliegts iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, ja pastāv kāda no Maksātnespējas likuma 57. panta pirmās daļas 1., 2., 3. vai 4. punktā minētajām juridiskās personas maksātnespējas procesa pazīmēm.

Savukārt saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma 22. panta otro daļu līdz 2021. gada 31. decembrim parādniekam nav pienākuma iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, ja pastāv Maksātnespējas likuma 57. panta pirmās daļas 5. punktā minētā juridiskās personas maksātnespējas procesa pazīme, izņemot gadījumu, kad parādnieks nav pilnībā izmaksājis darbiniekam darba samaksu, kaitējuma atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību vai nav veicis valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas divu mēnešu laikā no darba samaksas izmaksai noteiktās dienas. Ja darba līgumā nav noteikta darba samaksas izmaksas diena, uzskatāms, ka šī diena ir nākamā mēneša pirmā darba diena.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas