E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32604
Lasīšanai: 4 minūtes
2
1
2
1

Atgādinājums par nenomaksātu parādu pēc maksātnespējas procesa izbeigšanas

J
jautā:
09. maijā, 2024
Inese

2017. gadā man bija maksātnespējas process. Tagad saņēmu paziņojumu par nenomaksātu parādu no 2015. gada. Vai man tas ir jāapmaksā? 

A
atbild:
24. maijā, 2024

Maksātnespējas kontroles dienesta atbilde: “Fiziskās personas maksātnespējas procesa mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk apmierināt kreditoru prasījumus no parādnieka mantas un dot iespēju parādniekam, kura manta un ienākumi nav pietiekami visu saistību segšanai, tikt atbrīvotam no neizpildītajām saistībām un atjaunot maksātspēju.  

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 73. panta pirmajai un otrajai daļai kreditoru prasījumi pret parādnieku iesniedzami maksātnespējas procesa administratoram mēneša laikā no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu. Gadījumos, kad kreditors ir nokavējis minēto prasījumu iesniegšanas termiņu, viņš savu prasījumu pret parādnieku var iesniegt termiņā, kas nav ilgāks par sešiem mēnešiem no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu, bet ne vēlāk kā līdz dienai, kad šajā likumā noteiktajā kārtībā sastādīts kreditoru prasījumu apmierināšanas plāns. 

Pēc šā termiņa iestājas noilgums, līdz ar to kreditors zaudē kreditora statusu un savas prasījuma tiesības pret parādnieku gan fiziskās personas maksātnespējas procesā, gan pēc tam, kad parādnieks ir atbrīvots no saistībām likumā noteiktajā kārtībā (Maksātnespējas likuma 141. panta pirmā prim daļa). 

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 164. panta pirmās daļas nosacījumiem, ja fiziskā persona ir izpildījusi savu saistību dzēšanas plānu, atlikušās nesegtās parādsaistības pilnā apmērā tiek dzēstas, apturētās izpildu lietvedības par dzēsto saistību piedziņu tiek izbeigtas un kreditori zaudē prasījuma tiesības pret fizisko personu.” 

No iepriekš minētā izriet, ka tiesas lēmums, ar kuru fiziskajai personai tiek izbeigts maksātnespējas process, atbrīvojot no atlikušajām saistībām, attiecas uz tādām saistībām, kas tika pieteiktas un atzītas kā kreditora prasījums fiziskās personas maksātnespējas procesā, un iekļautas parādnieka saistību dzēšanas plānā. 

Savukārt, ja kreditors nav pieteicis savu kreditora prasījumu fiziskās personas maksātnespējas procesā, lai gan viņam bija pamats to pieteikt, tad pēc fiziskās personas maksātnespējas procesa izbeigšanas nav pamata konkrētās saistības segt. 

Maksātnespējas kontroles dienests vērš jūsu uzmanību, ka Maksātnespējas likuma 164. panta ceturtajā daļā ir noteikti prasījumu veidi, kas pēc saistību dzēšanas procedūras pabeigšanas netiek dzēsti. Tie ir: prasījumi par uzturlīdzekļu samaksu, prasījumi no neatļautas darbības, nodrošinātais prasījums, ja parādnieks ir saglabājis par šā prasījuma nodrošinājumu kalpojošo mājokli, prasījumi par administratīvo pārkāpumu procesā piemērotajiem un Krimināllikumā paredzētajiem sodiem, kā arī kompensācija par radīto kaitējumu, prasījumi, kas izriet no pārkāpumiem, kas minēti Komercdarbības atbalsta kontroles likumā. Tādējādi parādniekam saglabājas pienākums segt attiecīgos prasījumus arī pēc maksātnespējas procesa sekmīgas pabeigšanas.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas