E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2262
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Tiesāšanās izdevumu sadale, šķirot laulību

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2013
Dace Zariņa

Labdien! Manā apgādībā ir divas nepilngadīgas meitas. Vai, sniedzot prasību tiesā laulības šķiršanai, ja ar laulāto kopdzīve nepastāv jau 4 gadus un viņam citās attiecībās ir dzimis ārlaulības bērns, tiesas izdevumi būs jāapmaksā viņam vai man?

A
atbild:
25. aprīlī, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Latvijā laulību ir iespējams šķirt tiesas ceļā vai pie notāra.

Ja starp laulātajiem pastāv strīds par kopīgas mantas sadali, nepilngadīgu bērnu aizbildniecību un ja viens no laulātajiem šķirties nepiekrīt, laulību var šķirt tikai tiesa. Atšķirībā no laulības šķiršanas pie notāra tiesā viens ir prasītājs, bet otrs – atbildētājs.

Valsts nodeva laulības šķiršanai tiesā ir 100 lati. Civilprocesa likuma 242.pants paredz, ka tiesāšanās izdevumus tiesa sadala starp pusēm, ņemot vērā viņu materiālo stāvokli.

Zvērināts notārs ir tiesīgs šķirt laulību bezstrīdu kārtībā. Tas nozīmē, ka gadījumos, kad abi laulātie ir vienojušies par šķiršanos un viņu starpā nav strīdu par mantas sadali vai bērnu aizbildniecību, šķirt laulību iespējams pie notāra. Pie notāra abas puses var doties ar kopīgu iesniegumu. Tajā norāda, ka viņi ir panākuši vienošanos par mantas sadali un nepilngadīgo bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām un uzturlīdzekļiem, vai lūdz notāru būt par vidutāju, ar kura palīdzību nonākt pie šādas vienošanās.

Laulības šķiršanas process pie notāra ilgst 30 dienas un maksā 74 latus. Šķirot laulību pie notāra, abas puses ir šķiršanas prasītāji. Tādējādi puses savā starpā vienojas par šķiršanās izdevumu apmaksu. To var uzņemties viens no laulātajiem vai apmaksājamo summu savstarpēji sadalīt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas