E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22536
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Kā nosaka darba stāžu un bezdarbnieka pabalsta apmēru

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2021
Kristīne

Labdien! Jautājums par kopējo apdrošināšanas stāžu. Tikko aizgāju no darba (nepārtraukts darba stāžs vienā darbavietā no 1996. gada 20. marta) un pieprasīju bezdarbnieka pabalstu. No kopējā apdrošināšanas stāža man izrēķināja ārā mēnešus, kad nebija ienākumu, jo 2004. gada jūnijā aizgāju dekrēta atvaļinājumā un saņēmu uzreiz dekrēta naudu par 70 dienām, līdz ar to līdz dzemdībām vairs nekāda nauda neienāca, tas pats arī ar pēcdzemdību atvaļinājumu. Tagad skatos, ka šie tukšie mēneši man nav apdrošināšanas stāžā. VSAA paskaidroja, ka šajos mēnešos it kā nav veiktas sociālās iemaksas. Likumā ir noteikts, ka stāžu skaita līdz bezdarbnieka pabalsta pieprasīšanas dienai, bet man pēdējos divus mēnešus stāžā neieskaitīja. Paldies par atbildi.

A
atbild:
16. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dzidra Vanaga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte Dzidra Vanaga informē: “Saskaņā ar likumu “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” (turpmāk tekstā: likums) sociālās apdrošināšanas stāžs bezdarba gadījumam tiek noteikts līdz bezdarbnieka statusa iegūšanas dienai (likuma 6. panta otrās daļas 1. punkts).

No jūsu izklāstītās situācijas secināms, ka 2004. gadā esat atradusies grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā pie darba devēja un VSAA par šo periodu  ir izmaksājusi maternitātes pabalstu. Saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” maternitātes pabalsta saņēmējas ir pakļautas bezdarba apdrošināšanai tikai no 01.01.2006. (likuma 6. panta piektās daļas 3. punkts un pārejas noteikumu 30. punkts). Līdz ar to pirms 01.01.2006. par maternitātes pabalsta saņēmējām valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba apdrošinšānai netika izdarītas un  pamatoti apdrošināšanas stāžā bezdarba gadījumam nav iekļauts periods, kad persona 2004. gadā neguva darba ienākumus, bet saņēma maternitātes pabalstu.”

Jāpiebilst, ka lēmumos par sociālās apdrošināšanas pakalpojuma piešķiršanu parasti tiek norādīts pamatojums, kā arī atsauces uz tiesību aktu normām.

Ja tiešām ir tā, kā jūs rakstāt, ka stāžā nav iekļauti pēdējie divi mēneši pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas, tad jums ir jāsazinās ar VSAA, lai noskaidrotu tam iemeslus. Nezinot jūsu personas datus, vien no jautājumā pateiktā VSAA nav iespēju pārbaudīt Valsts ieņēmumu dienestā par jums reģistrēto darba devēja informāciju.

Iespējams, ka informācija par pēdējiem diviem mēnešiem sniegta nevis par apdrošināšanas stāža periodu, bet gan par vidējās iemaksu algas aprēķina periodu. Jo, nosakot bezdarbnieka pabalsta apmēru, ņem vērā pieprasītājam aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un kopējo apdrošināšanas stāžu. Kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Aprēķinā neiekļauj tos divus mēnešus, kuros bijusi viszemākā un visaugstākā apdrošināšanas iemaksu alga.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas