E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22470
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai policijas darbiniekam ir tiesības savienot amatus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2021
El

Vai policijas darbinieks drīkst strādāt divos darbos, oficiāli pārdodot alkoholu (savs uzņēmums)?

A
atbild:
17. aprīlī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (turpmāk – likums) 2. pantu šā likuma mērķis ir nodrošināt valsts amatpersonu darbību sabiedrības interesēs, novēršot jebkuras valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās ieinteresētības ietekmi uz valsts amatpersonas darbību, veicināt valsts amatpersonu darbības atklātumu un atbildību sabiedrības priekšā, kā arī sabiedrības uzticēšanos valsts amatpersonu darbībai.

Likuma 4. panta otrajā daļā noteikts, ka par valsts amatpersonām uzskatāmas arī personas, kurām, pildot amata pienākumus publiskas personas institūcijās, saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir tiesības:

  • izdot administratīvos aktus;
  • veikt uzraudzības, kontroles, izmeklēšanas vai sodīšanas funkcijas attiecībā uz personām, kas neatrodas to tiešā vai netiešā pakļautībā;
  • pieņemt vai sagatavot lēmumus par publiskas personas mantas iegūšanu, tās nodošanu citu personu īpašumā, lietošanā vai valdījumā, atsavināšanu citām personām vai apgrūtināšanu ar lietu vai saistību tiesībām, kā arī finanšu līdzekļu sadalīšanu.

Saskaņā ar likumu valsts amatpersonām ir noteikti vispārējie un speciālie valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi. Vispārējie valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi ir noteikti likuma 6. pantā, savukārt speciālie valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi ir noteikti likuma 7. pantā.

Likuma 6. panta pirmā daļa noteic, ka valsts amatpersonai ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu ar citu amatu, uzņēmuma līguma vai pilnvarojuma izpildi vai saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā, vai reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", ja šajā likumā vai citā normatīvajā aktā nav paredzēti valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi.

Likuma 7. panta trešajā daļā speciālie valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi attiecībā uz Valsts un pašvaldības policiju ir noteikti tikai Valsts policijas priekšniekam un viņa vietniekam, kā arī pašvaldības policijas priekšniekam un viņa vietniekam.

Tādējādi secināms, ka policijas amatpersonai ir tiesības savienot amatu ar saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā vai reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam.

Vienlaikus, kā iepriekš norādījusi Valsts policija, tiesiskais regulējums ļauj Valsts policijas amatpersonām savienot amatus Valsts policijā ar otru darbu, taču jebkurš amata savienošanas lūgums tiek izvērtēts atbilstoši likuma prasībām. Proti, Valsts policijas priekšnieks vai viņa pilnvarota persona, izvērtējot plānoto amatu savienošanu, skata visus iespējamos riskus, kādi varētu rasties, savienojot konkrētos amatus.

Attiecīgi Valsts policijas amatpersonai, kura vēlas savienot amatpersonas amatu ar citu amatu, jāsaņem Valsts policijas priekšnieka vai viņa pilnvarotas personas rakstveida atļauja.

Saskaņā ar likuma 32. panta ceturto daļu par šajā likumā valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu, kā arī par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā piemēro naudas sodu no 14 līdz 140 naudas soda vienībām (70–700 eiro apmērā), nosakot valsts amatpersonas tiesību izmantošanas aizliegumu līdz diviem gadiem vai bez tā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas