E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22418
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Individuālās autostāvvietas lietošanas tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2021
Mārcis

Rīgā man pieder daudzdzīvokļu mājas domājamā daļa, man lietošanā ir konkrēts dzīvoklis, kas nostiprināts zemesgrāmatā, kā arī konkrēta stāvvieta mājas pagalmā, kura nostiprināta ar līdzīpašnieku līgumu zemesgrāmatā un atzīmēta ģeodēziskajā plānā ar konkrētu numuru. Problēma ir tāda, ka citi līdzīpašnieki neievēro šo līgumu un pastāvīgi aizņem manu stāvvietu ar savu transportu. Kad vērsos policijā, saņēmu atbildi, ka jāuzstāda speciāla ceļa zīme (zona + ar atļaujām utt). Šādu ceļa zīmi nav iespējams uzstādīt pie mūsu teritorijas, jo nepieciešama visu līdzīpašnieku piekrišana. Daži nepiekrīt. Ko man darīt? Man zemesgrāmatā ir apstiprināts autostāvvietu plāns, bet policija atsakās palīdzēt un sūta uz tiesu. Man taču nav pat protokola, kurš fiksētu pārkāpumus. Ar vienu fotogrāfiju tiesai nepietiek.

A
atbild:
08. februārī, 2021

Vispirms vēršam jūsu uzmanību uz uzstādāmajām ceļa zīmēm.

Lai tiktu izpildīts apstāšanās un stāvēšanas aizliegums kādā konkrētā teritorijā, ir uzstādāma 326. ceļazīme “Apstāties un stāvēt aizliegts”, savukārt, lai pieļautu iespēju šīs aizlieguma zīmes darbības zonā likumīgi novietot transportlīdzekļus, tā ir papildināma ar 849. ceļa zīmi “Izņemot ar atļaujām”.

529. ceļa zīme “Zona”, kurai pievienota papildzīme 849. “Tikai ar atļaujam”, minēto mērķi nesasniedz.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 285.27. punktu 849. papildzīme “Pārējā papildinformācija” norāda informāciju, ko nesatur pārējās papildzīmes (atceļ apstāšanās un stāvēšanas aizliegumu 326., 327., 328. un 329. zīmes darbības zonā transportlīdzekļiem ar speciālām atļaujām (vadītājam automobiļa salonā pie priekšējā stikla jānovieto stāvvietas īpašnieka vai pārvaldītāja izdota attiecīga satura atļauja), norāda laikposmu, kurā atļauts iekraut un izkraut kravu, un tamlīdzīgi).

No jautājuma nav saprotams, vai stāvvieta ierakstīta zemesgrāmatā kā jūsu atsevišķais īpašums vai arī kā kopīpašuma lietošanas tiesība uz konkrēto stāvvietu. Ja jūs ieguvāt konkrētās stāvvietas lietošanas tiesības uz līguma pamata, tad atbilde attiecībā uz ceļa zīmju uzstādīšanu ir meklējama tieši šajā līgumā. Ja līgums neparedz šādas tiesības, tad kopīpašuma lietošanas tiesību noteikšanas kompetence tiešām ir tikai dzīvokļu īpašnieku kopībai (Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta 2. daļas 2. punkta izpratnē). 

Lai pieņemtu šādu lēmumu, nepieciešams atbalsts vismaz no ¾ dzīvokļu īpašnieku (nav nepieciešams 100% balsu). Avots: Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta 7.1 punkts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 92 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas