E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2239
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

MUN statusu var mainīt ar nākamo gadu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2013
Nora

Īpašnieks un reizē arī darbinieks strādā MUN, bet izvēlas iet strādāt arī citā uzņēmumā uz darba līguma pamata. Uzņēmumu slēgt nevēlas, bet tikai uz kādu laiku pastrādāt citur. Nodokļu grāmatiņu nevar izņemt, tā paliek MUN? Vai ir iespējams uz laiku izņemt nodokļu grāmatiņu un strādāt citur, tajā pašā laikā nezaudējot MUN statusu?

A
atbild:
30. aprīlī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa likumā ir noteikts: mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, kurš ir pārtraucis saimniecisko darbību un mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanu taksācijas periodā, nevar atkārtoti izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli tajā pašā taksācijas periodā un pēctaksācijas periodā.

Arī citās šī likuma normās runa ir par taksācijas periodu - gadu, jo mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statuss ir spēkā viena kalendārā gada ietvaros. Tas nozīmē, ka gada laikā uzņēmējs piešķirto mikrouzņēmuma statusu nevar mainīt.

Mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusu var mainīt ar nākamo taksācijas gadu (līdz 15.decembrim, informējot par to Valsts ieņēmumu dienestu).

Likumā ir skaidrots, ko nozīmē prombūtnē esošs darbinieks. Darbinieku skaitā neiekļauj personu, kura darba attiecību laikā atrodas prombūtnē (tai skaitā mācību atvaļinājumā bez darba algas saglabāšanas, grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājumā, atvaļinājumā bērna tēvam, adoptētājiem vai citai personai, kura faktiski kopj bērnu, kā arī atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas vai saņem slimības pabalstu) un par šo periodu nesaņem no mikrouzņēmuma ienākumu, kā arī no darba atstādinātus darbiniekus.

Cilvēks vienlaikus var strādāt gan mikrouzņēmumā, gan citā komercsabiedrībā, kas nav mikrouzņēmums, taču algas nodokļa grāmatiņa ir jāiesniedz mikrouzņēmumā – tāda ir likuma prasība.

Par nodokļu piemērošanu konsultācijas sniedz Valsts ieņēmumu dienests. VID informatīvais tālrunis – 1898.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas