E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22348
Lasīšanai: 2 minūtes
21
21

Kad darba devējam paziņot par grūtniecību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2021
Elga

Labdien! Ar kuru mēnesi grūtniece dodas grūtniecības atvaļinājumā? Ar kuru mēnesi par grūtniecību ir jāziņo darba devējam? Paldies!

A
atbild:
15. februārī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba tiesību normas nenosaka ne konkrētu laiku, ne procedūru, kā darbiniece par grūtniecību paziņo darba devējam. Tas būtu jādara, kad pati sieviete uzskata par nepieciešamu, piemēram, ja ir vajadzīgas izmaiņas saistībā ar nodarbinātību (darba līguma grozījumi, piemērojot atvieglotākus noteikumus veselības stāvokļa dēļ, atbilstoši Darba likuma 99. pantam). Informēt darba devēju par grūtniecību noteikti vajag laikus, jo darba devējam ir jārēķinās ar konkrētā amata aizvietošanas nepieciešamību, iespējams, uz laiku jāsameklē cits darbinieks. Informāciju var darīt zināmu vienkārši sarunā vai, piemēram, iesniedzot ārsta izziņu.

Grūtniecības atvaļinājuma sākumu nosaka ārstējošais ārsts atbilstoši plānotajam dzemdību datumam un laikam, kad sieviete vērsusies pie ārsta, lai stātos grūtnieču uzskaitē, – 56 vai 70 dienas pirms dzemdībām. Vairāk skatīt Darba likuma 154. pantu. Parasti tas sakrīt ar 7. grūtniecības mēnesi.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas