E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22333
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Ja ārsts atsakās noslēgt darbnespējas lapu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Svetlana

Labdien! 14.12.2020. salauzu kāju, 18.12.2020. bija operācija. Šobrīd mani apseko ķirurgs Salaspils Veselības centrā. B slimības lapas pagarinājumu man atvēra ķirurgs (28.12.2020.). Viņš apgalvo, ka nevar pēc mana pieprasījuma aizvērt lapu ātrāk. Teica, ka “varbūt” aizvērs 04.02.2020., kad būs nākamā vizīte pie viņa. Ministru kabineta noteikumu Nr. 152. “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” 14. punkts noteic: ja pēc darbnespējas lapas A noslēgšanas darbnespēja ilgstoši turpinās, ārsts, ņemot vērā darbnespējīgās personas vēlēšanos, bet ne ātrāk kā pēc divām nedēļām, noslēdz pašreizējo darbnespējas lapu B un izsniedz jaunu darbnespējas lapu B: iepriekšējās darbnespējas lapas turpinājumu. Vai šis ārsts var atteikties noslēgt darbaspējas lapu pēc mana lūguma? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
22. februārī, 2021
Veselības inspekcija
Elīna Ermansone, sabiedrisko attiecību speciāliste

Sākotnēji darbnespējas lapu (A lapu) vajadzēja atvērt tai iestādei, kurā paciente vērsās pēc palīdzības, vai iestādei, kurā tika veikta operācija.

Pēc izrakstīšanās darbnespējas lapu turpina izsniegt ķirurgs, kas uzrauga pacienti pēc operācijas. Lapai A seko lapa B, kas tiek izsniegta uz laiku, kura maksimālo robežu nosaka Ministru kabineta noteikumi. Bet, ja paciente strādā attālināti, tad var prasīt ķirurgam noslēgt darbnespējas lapu ātrāk.

Ārsts rīkosies pēc saviem uzskatiem, ņemot vērā pacientes stāvokli, operācijas apjomu, proti, savas kompetences ietvaros.

Vienlaikus jānorāda, ka situācijas apraksts nav skaidrs. Lai varētu precīzāk atbildēt, jāzina, kāpēc nepieciešams ātrāk noslēgt B lapu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas