E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2229
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par adopciju

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2013
Diana Dinvalde

Sešus gadus dzīvojam U.K (es, mans vīrs, 2 bērni). Paliksim šeit vēl kādu laika posmu. Gribētu adoptēt trešo bērnu. Vēlamais vecums bērnam 3,5 - 6 gadi. Kas ir vajadzīgs, lai šo vēlmi piepildītu?

A
atbild:
23. aprīlī, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Adopcijas  process parasti notiek adoptējamā bērna dzīvesvietā.

Labklājības ministrijas komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče atzīst, ka situācija ar adopciju  Lielbritānijā  nebūs vienkārša. Ņemot vērā to, ka dzīvesvieta ir Lielbritānijā, tad adopcijas process notiks šajā valstī saskaņā ar tur spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Par adopcijas centrālo iestādi Lielbritānijā lasiet šeit. Sazinoties ar to, arī varēsiet noskaidrot, kāda ir adopcijas kārtība.

Savukārt, ja  esat Latvijas pilsoņi, vēlaties bērnu adoptēt Latvijā un varat adopcijas procesa laikā būt Latvijā, tad adopcija ir iespējama arī Latvijā un šis process būs krietni vienkāršāks.

Adopcijas kārtību Latvijā nosaka „Civillikums. Pirmā daļa. Ģimenes tiesības, II apakšnodaļa Adopcija, Civilprocesa likuma 32. nodaļa „Adopcijas apstiprināšana un atcelšana”, Bāriņtiesas likuma 34. pants un 57.pants, kā arī MK noteikumi Nr.111 „Adopcijas kārtība”.

Adopcija sākas ar sarunu bāriņtiesā, kur varēsiet uzzināt par turpmāko rīcību bērna adopcijai. Lai sāktu adopcijas procesu, bāriņtiesai ir jāiesniedz šādi dokumenti:

  • adopcijas pieteikums valsts valodā, kurā norādīti adopcijas motīvi, adoptējamo bērnu skaits, dzimums un vecums;
  • laulību apliecības kopija, uzrādot oriģinālu, ja adoptētājs ir laulāts;
  • šķiršanās apliecība, ja laulība ir šķirta;
  • izziņa par nodrošinājumu ar dzīvojamo platību;
  • dzīves apraksts (CV);
  • ārsta izziņa par adoptētāja veselības stāvokli, kurā uzrādītas iedzimtās un iegūtās slimības, ja tādas ir;
  • ģimenē dzīvojoša bērna dzimšanas apliecības kopija, uzrādot arī oriģinālu.

Bāriņtiesa pārbaudīs iesniegtos dokumentus un to atbilstību īstenībai. Vismaz sešus mēnešus bāriņtiesa iepazīst ģimeni, kurā tiks audzināts bērns, un sniedz nepieciešamo atbalstu. Šajā laikā speciālisti vēlēsies saprast, vai potenciālie vecāki spēj uzņemties atbildību, kāda ir viņu motivācija adoptēt, kādas ir attiecības ģimenē, vai ir spējas audzināt bērnus, kāda ir adoptētāja emocionālā stabilitāte, kāda ir ģimenes finansiālā stabilitāte, kāda ir spēja nodrošināt bērnam pilnvērtīgu audzināšanu.

Pēc tam bāriņtiesa izvērtē un pieņem lēmumu par bērna adopciju. Ja bāriņtiesa sniedz apstiprinošu atbildi, potenciālie vecāki Labklājības ministrijā (LM) varēs uzzināt nepieciešamo informāciju par bērniem, kurus ir iespējams adoptēt. LM izsniegs norīkojumu, kas ļaus adoptētājam tikties un iepazīties ar bērnu.

Ja tikšanās ar bērnu ir bijusi veiksmīga, tad 10 dienu laikā pēc tikšanās jāvēršas atkal bāriņtiesā jau ar konkrētu iesniegumu, kurā jālūdz atļauja adoptēt bērnu. Bāriņtiesa pirmsadopcijas posmā (3-6 mēneši), turpinās vērtēt un sniegt atbalstu ģimenei, lai saprastu, vai starp vecākiem un bērnu veidojas ģimeniskas attiecības. Pēc vērtēšanas laika beigām bāriņtiesa sagatavos atzinumu par to, vai bērna adopcija ģimenē atbilst viņa interesēm un pieņems atbilstošu lēmumu. Ņemot vērā šo lēmumu, par bērna adopciju lems tiesa.

Lai saņemtu sīkāku informāciju, ieteicams sazināties ar LM Bērnu un ģimenes politikas  departamenta adopcijas speciālistiem Ivitu Krastiņu vai Ivetu  Paegli pa tālruni  +371 67021649, e-pastu: ivita.krastina@lm.gov.lv vai
iveta.paegle@lm.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas