E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22243
Lasīšanai: 4 minūtes
13
13

Darba līguma grozījumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2021
Santa

Labdien! Esmu sākumskolas pedagogs. Atgriežoties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma (septembrī), pēc direktores lūguma (un dažādiem aizbildinājumiem par mazu bērnu slimošanu) tiku “pārcelta” strādāt uz pirmsskolu tai pašā skolā: neesmu parakstījusi nekādu līgumu par amata un profesijas maiņu, jo direktore paskaidroja, ka viss notiekot automātiski un elektroniski. Man gan īsti nav saprotams, kā varu strādāt bez parakstīta līguma, kurā nav norādīti mani pienākumi un tiesības, kā arī algas lielums. Jo sanāk, ka pēc bērna kopšanas atvaļinājuma turpinu strādāt, pamatojoties uz līgumu par sākumskolas pedagogu, bet ir mainījušies pienākumi, alga un amata apraksts, bet neesmu neko tādu parakstījusi un pat redzējusi.

A
atbild:
25. janvārī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba likuma 156. panta ceturtā daļa paredz, ka darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs, bet, ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem. Tas nozīmē, ka tikai pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām un atgriešanās darbā darba devējam jānodrošina jums iepriekšējais darbs ar sākotnējiem nodarbinātības nosacījumiem. Taču tas neizslēdz iespēju darba devējam un darbiniekam jebkurā laikā vienoties par grozījumiem darba līgumā, tostarp arī uzreiz pēc darbinieka atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma.

Ja, atgriežoties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma noslēgšanās, darba devējam ir radusies nepieciešamība mainīt darba līguma noteikumus, viņam ir jāpiedāvā darba līguma grozījumi, ievērojot Darba likuma 97. vai 98. pantā noteikto kārtību. Līdz ar to darba devējam ir pienākums rakstveidā jums piedāvāt darba līguma grozījumus.

Saskaņā ar Darba likuma 97. pantu darbinieks un darba devējs var grozīt darba līgumu, savstarpēji vienojoties. Ja darbinieks piekrīt un paraksta vienošanos par darba līguma grozījumiem, tai ir juridisks spēks un tā ir uzskatāma par sākotnējā darba līguma sastāvdaļu.

Darbiniekam, izvērtējot darba devēja piedāvātos darba līguma grozījumus, ir tiesības atteikties no darba līguma grozīšanas. Ja darbinieks nepiekrīt darba devēja piedāvātajiem darba tiesisko attiecību noteikumu grozījumiem, darba devējs ir tiesīgs uzteikt darba līgumu atbilstoši Darba likuma 98. panta pirmajā daļā noteiktajai kārtībai, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu (darbinieku skaita samazināšana) – darba līguma uzteikums, kas ir pietiekami pamatots ar neatliekamu saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā. 

Jums atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties ar sūdzību pie darba devēja. Tajā ietveriet prasījumu nodrošināt darba līguma grozījumu izteikšanu rakstveida formā, ievērojot Darba likumā noteikto kārtību. Sūdzība darba devējam ir jāizskata un atbilde par pieņemto lēmumu jāsniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas.

Iesakām sūdzību sagatavot divos eksemplāros un iesniegt darba devējam personīgi, uz darbinieka sūdzības eksemplāra saņemot atzīmi par sūdzības reģistrēšanu uzņēmuma lietvedībā vai, ja lietvedības nav, lūdzot darba devēju izdarīt atzīmi par sūdzības saņemšanu, norādot datumu, parakstu un atšifrējumu. Tāpat sūdzību var nosūtīt darba devējam ierakstītā sūtījumā pa pastu uz uzņēmuma juridisko adresi, saglabājot “Latvijas pasta” kvīti, kas apliecina sūdzības nosūtīšanas faktu.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas