E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22205
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Dzīvokļu maiņas procedūra

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2021
Zane

Man ir ģenerālpilnvara rīkoties ar mātes dzīvokli. Vēlos dzīvokli samainīt. Kāda ir procedūra? Kurš dzīvokļa īpašnieks maksā 2% no dārgākā dzīvokļa vērtības? Vai tas, kurš kļūs par jauno dārgākā dzīvokļa īpašnieku? Vai es uz pilnvaras pamata varēšu saņemt jauno zemesgrāmatu, vai arī pilnvara zaudēs spēku, tikko būs parakstīts maiņas līgums? Vai arī pilnvarojums ir spēkā, līdz nav noslēgts viss maiņas darījums, līdz saņemta zemesgrāmata?

A
atbild:
30. aprīlī, 2021
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Vitālijs Bogdāns, zvērināts notārs

Uz jautājumu par dzīvokļu maiņu LV portālā jau ir atbildējis zvērināts advokāts Jānis Muižnieks. Maiņas līguma raksturojošās pazīmes ir ietvertas Civillikuma 2091. pantā, kura pirmajā daļā noteikts, ka maiņas līgums ir divu personu abpusējs apsolījums dot vienu priekšmetu pret otru, izņemot naudu, bet otrajā – ka par maiņas līguma priekšmetu var būt ne vien ķermeniskas lietas, bet arī prasījumi un citādas tiesības.

Vienlaikus Civillikuma 2092. pantā noteikts, ka līdzēju savstarpējām tiesībām un pienākumiem maiņas līgumā attiecīgi piemērojami pirkuma līguma noteikumi. Tiesību doktrīnā šajā sakarā atzīts, ka maiņas ekonomiskais rezultāts ir tāds pats kā pirkuma gadījumā: pret ekvivalentu tiek iegūta lieta vai tiesība, bet maiņas darījumā ekvivalenta funkcijas nevar pildīt nauda, kā tas ir pirkuma gadījumā.

Tātad ar otru dalījuma dalībnieku ir jāslēdz maiņas līgums, un attiecīgi dzīvokļu – kā nekustamā īpašuma – maiņa ir jāreģistrē zemesgrāmatā atbilstoši noteiktai procedūrai.

Dzīvokļu maiņa ir iespējama, ja tie ir reģistrēti zemesgrāmatā. Dzīvokļu maiņai ir nepieciešams zemesgrāmatas nodaļā iesniegt maiņas līgumu un nostiprinājuma lūgumu, kā arī nepieciešama laulātā piekrišana maiņai vai pierādījumi, ka īpašums ir atsevišķa manta vai starp laulātajiem pastāv visas mantas šķirtība, trešās personas piekrišana, ja tai par labu reģistrēti aizliegumi zemesgrāmatā, kā arī kvīts par valsts un kancelejas nodevu nomaksu.

Valsts nodevu (2%) par īpašnieka maiņu zemesgrāmatā maiņas līguma gadījumā līdzēji parasti dala uz pusēm vai proporcionāli maiņas līgumā ietvertajiem maināmo īpašumu novērtējumiem. Tāpat līdzēji var vienoties, ka nodevu maksā tikai viens no līdzējiem. Tā ir pušu izvēle un vienošanās.

Atbilde uz jautājumu par pilnvaras spēkā esamību meklējama pilnvaras tekstā. Līdzīgos gadījumos pilnvarās ir ietvertas tiesības kārtot visas lietas saistībā ar zemesgrāmatām, tostarp saņemt zemesgrāmatu apliecību. Taču nav izslēgts, ka tā tomēr nav, tāpēc rūpīgi jāiepazīstas ar pilnvaras saturu, jo gan pilnvaras spēkā esības laiks, gan nosacījumi, kuriem izpildoties pilnvara vairs nav spēkā, tiek iekļauti pašā pilnvarā.

Visdrīzāk pilnvara nezaudēs spēku maiņas līguma parakstīšanas brīdī, taču, neredzot pilnvaru, tas ir tikai pieļāvums.

Tiešu un skaidru atbildi par pilnvaras apjomu saņemsiet pie zvērināta notāra, pie kura vērsīsieties maiņas līguma sagatavošanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas