E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22158
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

MUN likuma grozījumos nodokļa maksātājiem ir pārejas perioda normas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2021
Zanda

Labdien! 2020. gadā biju un joprojām esmu saimnieciskās darbības veicēja (fiziska persona), mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) maksātāja. Tikai 11. decembrī tika izsludināts likums, ka MUN likme no 2021. gada 1. janvāra tiek palielināta uz 25%. Vai šī likme tiks piemērota arī MUN ieņēmumiem, kas saņemti š. g. janvārī par pakalpojumiem, kuri pasūtīti un izpildīti 2020. gada novembrī un decembrī, bet par kuriem rēķins izrakstīts 30. decembrī vai 2. janvārī, tādējādi apmaksa tiks saņemta tikai 30. janvārī vai pat vēlāk? Respektīvi, pakalpojumi tika pasūtīti un sniegti vēl laikā, kad likums bija tikai izskatīšanas stadijā, bet apmaksa tiek saņemta janvārī. Vai tad likumam nav jābūt kādam saprātīgam pārejas periodam, kura laikā MUN īpašnieki var pielāgot savu cenu atbilstoši nodokļu izmaiņām. Tagad man sanāk, ka likums tiek piemērots ar atpakaļejošu spēku. Vai tas ir tiesiski?

A
atbild:
29. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa likuma (MUN) grozījumos, kas stājās spēkā 2021. gada 1. janvārī, noteikts: mikrouzņēmums iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam mikrouzņēmumu nodokļa 2020. gada ceturtā ceturkšņa deklarāciju Ministru kabineta 2014. gada 8. aprīļa noteikumos Nr. 190 “Noteikumi par mikrouzņēmumu nodokļa deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību” noteiktajā kārtībā.

MU apgrozījums (ieņēmumi) nav vienīgais kritērijs, kuru vērtēja pirms grozījumiem un arī tagad vērtē taksācijas periodā, nosakot tiesības maksāt šo nodokli.

Dažādi speciālie nodokļu režīmi, tajā skaitā mikrouzņēmumu nodoklis, tiek mainīti, lai panāktu pilnvērtīgāku sociālo nodrošinājumu tajos nodarbinātām personām un solidāru iesaisti nodokļu maksāšanā.

Likumā ir noteiktas vairākas situācijas, kurām ir paredzēts pārejas periods.

Ja ir jautājumi par nodokļa deklarēšanas un maksāšanas kārtību, tad nodokļu maksātājam ir iespēja sazināties ar VID, izmantojot EDS sadaļu “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas