E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22141
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kā nomainīt telpas vai telpu grupas lietošanas veidu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2021
Olegs

Vēlos nopirkt nekustamo īpašumu, kas tiek kvalificēts kā neapdzīvota telpa (bijušais birojs). Kas ir jādara, lai šo telpu pārreģistrētu par dzīvojamo telpu, un cik tas varētu izmaksāt? Telpa, kuru vēlos iegādāties, atrodas pirmajā stāvā, daudzdzīvokļu mājā, telpai ir visas pilsētas komunikācijas, izņemot gāzi.

A
atbild:
29. janvārī, 2021
Valsts zemes dienests
Hardijs Lāns, vecākais sabiedrisko attiecību speciālists

Lai mainītu telpas vai telpu grupas lietošanas veidu, tās īpašniekam vispirms ir jāvēršas būvvaldē. Būvvaldes speciālists iepazīsies ar konkrēto situāciju un izskaidros, kādus dokumentus nepieciešams sagatavot un iesniegt būvvaldē, kā arī vai nepieciešams veikt kādus būvniecības darbus.

Pēc tam īpašniekam jāsazinās ar būvspeciālistu vai būvkomersantu, kurš palīdzēs sagatavot būvvaldē iesniedzamos dokumentus. Sertificētu būvspeciālistu saraksts ir pieejams būvniecības informācijas sistēmā šeit.

Tad, kad būvvalde ir akceptējusi plānotās izmaiņas, īpašuma īpašniekam ir jāvēršas Valsts zemes dienestā, lai aktualizētu datus Kadastra informācijas sistēmā.

Ārkārtējās situācijas laikā pakalpojumu iespējams pieprasīt, izmantojot Valsts zemes dienesta datu publicēšanas un e-pakalpojumu portālā kadastrs.lv pieejamo e- pakalpojumu “Kadastra datu aktualizācija”, izmantojot portālā latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Iesniegums iestādei”, izmantojot elektronisko pastu vai oficiālo elektronisko adresi.

Pasūtot pakalpojumu, papildus brīvas formas iesniegumam par datu aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā Valsts zemes dienestā jāiesniedz būvvaldes apstiprināts dokuments, kas satur norādes par būves vai telpu grupas lietošanas veidiem.

Maksa par telpu grupas lietošanas veida maiņu ir atkarīga no katras pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktās maksas par šo pakalpojumu un maksas par būvspeciālista vai būvkomersanta pakalpojumiem. Savukārt Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumu Nr. 787 “Valsts zemes dienesta maksas pakalpojumu cenrādis un samaksas kārtība” pielikums nosaka Valsts zemes dienesta pakalpojumu maksas. Piemēram, pielikuma 7. punkts noteic, ka maksa par telpas vai telpu grupas datu aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā ir 9,25 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 92 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas