E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22137
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Mantojuma atklāšanās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2021
Jānis

Jautājums par nekustamo īpašumu. Pirms 8 gadiem mājas saimniece nomira un neizveidoja testamentu. Saimniecei ir 4 meitas, kā minēju, testaments netika izveidots. Kādi pasākumi būtu jāveic, lai meita iegūtu īpašumu likumīgi, ja pārējās 3 meitas no tā atsakās? Kur jāvēršas, lai uzsāktu dokumentu sakārtošanu?

A
atbild:
13. janvārī, 2021

Mantošanas kārtību nosaka Civillikuma otrā daļa “Mantojuma tiesības”. Ja mantojuma atstājēja nav izveidojusi testamentu (vai nav mantošanas līguma), tad lietā iestājas visas mantojuma atstājējas meitas uz likumīgās mantošanas pamata.

Civillikuma 389. pants noteic, ka aicinājums mantot iestājas, mantojumam atklājoties (655. p.). Aicinājuma pamati ir mantojuma atstājēja tiesīgi izteikta griba vai likums. Ja pārējie mantinieki noteiktajā termiņā mantot nepiesakās, tad manto tikai tas mantinieks, kurš pieteicies uz mantojumu.

Mantojuma izsludināšanas kārtību nosaka Notariāta likums. Izsludināt mantojuma atklāšanos var lūgt mantinieks, persona, kurai ir tiesības mantot pēc mantot aicinātā (substitūts, pēcmantinieks), testamenta izpildītājs, mantojuma aizgādnis un personas, kas pieteikušas pretenzijas uz mantojumu kā legatāri vai kreditori (likuma 294. pants).

Sludinājumā zvērināts notārs uzaicina pieteikties visus tos, kuriem kā mantiniekiem, kreditoriem vai kā citādi ir kādas tiesības uz mantojumu. Uzaicinājuma termiņš, ja likumā nav noteikts citādi, nosakāms pēc zvērināta notāra ieskatiem. Tas nedrīkst būt īsāks par trim mēnešiem no uzaicinājuma publicēšanas dienas. Zvērināts notārs sludinājumā norāda informāciju par to, ka termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas tiks dzēstas (likuma 294. pants).

Sludinājums par mantojuma atklāšanos publicējams oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Mantojuma izsludināšanu var pieteikt, tiklīdz ir saņemta mirušās personas miršanas apliecība.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas