E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22123
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba samaksai jāatbilst darba līguma noteikumiem un normatīvajiem aktiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2021
Krista

Labdien! Vai uzņēmums var maksāt mazāk, nekā ir izdzīvošanas minimums? “Rimi Valmiera” jau gandrīz gadu nedod stundas, un alga ir smieklīgi maza, knapi 300 eiro. Ko ar to var izdarīt?

A
atbild:
13. janvārī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu jautājumā norādītā informācija nav pietiekama, lai sniegtu pilnvērtīgu atbildi par jūsu nodarbinātību un saņemto atlīdzību. Ir jāzina darba līguma nosacījumi un faktiskā darba laika uzskaite pa mēnešiem, kā arī algas lapiņā uzrādītā informācija.

Vispārēji darba devēja pienākums ir nodarbināt darbinieku atbilstoši noslēgtā darba līguma noteikumiem. Tātad nodrošināt ar darba stundām tik lielā apmērā, kā ir nolīgts, un nostrādātās stundas apmaksāt pēc nolīgtās algas vai stundas likmes.

Ja ir nolīgts pilns darba laiks un ik mēnesi (vai kopumā ievērojot nolīgto pārskata periodu) visas darba stundas tiek nostrādātas, tad darba devējam ir pienākums izmaksāt darba samaksu, kas nav mazāka par valstī noteikto minimālo algu. To paredz Ministru kabineta noteikumu Nr. 656 “Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu” 4. punkts.

Savukārt, ja ir nolīgts nepilns darba laiks, darba devējam ir pienākums apmaksāt darbinieka faktiski nostrādātās darba stundas atbilstoši nolīgtajai samaksai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas