E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27340
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Prasības celšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2022
Maira Dumpe

Dzīvoju deviņu dzīvokļu ēkā Jūrmalā. Viena no dzīvokļu īpašniecēm pieteicās vākt naudu, lai labiekārtotu automašīnu stāvvietu, kas atrodas daudzdzīvokļu nama pagalmā. Diemžēl labiekārtošana nav notikusi, taču kaimiņiene atsakās atdot iekasēto naudu. Kādas juridiskās darbības ir jāveic, lai atgūtu iemaksāto naudu?

A
atbild:
24. oktobrī, 2022

Sākotnēji jāsaprot, kādi pierādījumi par jautājumā minētajiem apstākļiem ir jūsu rīcībā. Vai minētais lēmums par teritorijas labiekārtošanu tika pieņemts dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē? Vai attiecīgā persona tika pilnvarota rīkoties kopīpašnieku vārdā? Kādi pierādījumi par naudas līdzekļu nodošanu ir jūsu vai citu īpašnieku rīcībā (bezskaidras naudas pārvedums vai skaidras naudas pieņemšanas apliecinājums)?

Ja lietā ir strīds par nesniegta pakalpojuma apmaksu, tad jums ir tiesības atprasīt nepamatoti saņemtos naudas līdzekļus (atprasījuma tiesības Civillikuma 2389. panta izpratnē). Savukārt, ja prasība ir ceļama par noteikta pienākuma izpildi (uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata), tad šādu prasību tiesā ceļ dzīvokļu īpašnieku kopība.

Gadījumā, ja dzīvokļu īpašnieku kopība šādu lēmumu nav pieņēmusi un naudas līdzekļi tika nodoti individuāli, jums ir jāvēršas ar oficiālu pretenziju pret attiecīgo dzīvokļa īpašnieci par nepamatoti saņemtu līdzekļu atmaksu. Ja jūsu prasījums netiek apmierināts, tad jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par nepamatoti saņemtu līdzekļu atgriešanu un zaudējumu atlīdzināšanu, prasības pieteikumam pievienojot visus pierādījumus, kas ir jūsu rīcībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas