E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22063
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Pēdējās gribas izteikšana ar testamentu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2021
Ernests Vītols

Labdien! Vecmātes māsa grib man atstāt savu nekustamo īpašumu mantojumā (izteikt savu pēdējo gribu privātā dokumentā). Viņa vēlas uzrakstīt testamentu, bet viņai ir dēls ASV, kuram nav ģimenes un bērnu. Vecmātes māsa raizējas par savu atvasi: ja viņš atgriezīsies Latvijā, lai viņam būtu vismaz jumts zem galvas. Vai ir iespējams testamentā ierakstīt, ka šim dēlam līdz mūža beigām ir tiesības dzīvot īpašumā, reģistrēt to kā apgrūtinājumu zemesgrāmatā? Kā to pareizi noformulēt, ja vecmātes māsa neuzticas notāriem?

A
atbild:
21. janvārī, 2021
Laura Studente
LV portālam

Civillikumā noteikts, ka testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu – ar ierobežojumu, ka viņa neatņemamās daļas tiesīgajiem atstājamas viņu neatņemamās daļas. Neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais, bērni un mazbērni. 

Tas nozīmē, ka pēc vecmammas māsas nāves, ja testamentā būsiet norādīts kā mantinieks, viņas dēlam būs tiesības prasīt izmaksāt savu neatņemamo daļu vismaz naudā.

Attiecībā par notāru klātbūtni – jāņem vērā, ka notāra taisītu testamentu nevar apšaubīt, savukārt privāta testamenta īstums, tostarp testatora rīcībspēja un izteiktie novēlējumi pēc viņa nāves, var tikt apstrīdēti tiesā. Tāpat gribas izteikšanai ir arī iespēja slēgt mantojuma līgumu vai, ja ir vēlme izvirzīt prasību, dāvinājuma līgumu ar uzlikumu.

Iesakām tomēr vērsties pie notāra, lai atrastu labāko risinājumu, ņemot vērā, ka katrs gadījums ir atšķirīgs.  

Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas