E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22018
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ekonomika
1
1
1
1

Kā atmaksāt parādu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2020
Inga

Labdien. Vai ir iespējams dzēst kredītus tādā gadījumā, ja viņi mani nav pārbaudījuši, vai man ir bijušas citas saistības un cik lielas. Man ir doti kredīti, kas pārsniedz manas iespējas atmaksāt. Un, kad neesmu bijusi darba attiecībās, tad arī ir izsniegts kredīts. Jo man nav tādas finansiālās situācijas, lai varētu atmaksāt. Un jautājums tāds: vai viņiem ir iespējams tikai ņemto kredītu atmaksāt bez uzliktajiem procentiem?

A
atbild:
12. aprīlī, 2021
Laura Studente
LV portālam

Uzņemoties parādsaistības, ir rūpīgi jāizvērtē savas iespējas kredītu atdot. Parādnieka finansiālā situācija to neatbrīvo no atbildības.

Ir divi veidi, kā nebanku kredītdevējs par laikus nenokārtotām kredītsaistībām aprēķina soda naudu, – līgumsods un nokavējuma procenti. Civillikuma 1716. pants paredz, ka līgumsods par saistības nokavējumu nevar pārsniegt 10% no parāda summas. Savukārt nokavējuma procentu rēķins apstājas, kad tie sasniedz 100% no pamatparāda summas (tas iekļauj arī soda maksu par dienām).

Jums būtu jāsazinās ar kredītu izsniegšanas kompāniju un jāvienojas par samērīgu parāda atmaksas grafiku. Atbilstoši Parādu ārpustiesas atgūšanas likumam parādnieks var arī piedāvāt savu grafiku un tādus maksājumus mēnesī, kādus spēj samaksāt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas