E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22004
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Saīsinātās darba dienas apmaksa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2020
Ineta

Labdien! Pirmssvētku dienās darba laiks tiek samazināts par stundu. Vai darba devējam par šo stundu ir jāmaksā?

A
atbild:
30. decembrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pirmkārt, norma, saskaņā ar kuru pirmssvētku dienās darba dienas ilgumu saīsina par vienu stundu, attiecas tikai uz normālā darba laika darbiniekiem. Ja darbinieks ir nodarbināts nepilnu darba laiku, tad viņam pirmssvētku dienā jāstrādā nolīgtais darba laiks.

Otrkārt, saīsināto darba laiku pirmssvētku dienā visbiežāk īsteno iestādēs un uzņēmumos, kas nodarbina darbiniekus nemainīgā 8 stundu režīmā, piemēram, no plkst. 9.00 līdz plkst. 18.00, un darba līgumā ir nolīgta konkrēta amatalga vai akorda alga. Summētā darba laika organizācijas darbiniekiem var nepiemērot saīsināto darba dienas ilgumu konkrētā pirmssvētku dienā, ja uzņēmumā nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu. Ja nolīgts summētais darba laiks, tad uzmanība ir jāpievērš arī pārskata periodam, lai nepārsniegtu attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku. Pretējā gadījumā atbilstoši Darba likuma 136. panta pirmās daļas nosacījumiem darbinieka nostrādātais darba laiks virs normālā darba laika ir uzskatāms par virsstundu darbu ar attiecīgu Darba likuma 68. panta pirmajā daļā noteikto piemaksu.

Nodrošinot taisnīgu darba samaksu visiem darbiniekiem, šī saīsinātā darba stunda darba devējam ir jākompensē, tātad jāapmaksā, jo darbinieks šajā gadījumā neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ saskaņā ar Darba likuma 74. panta 1. un 3. daļas nosacījumiem.

Parasti darba devējs laikus informē darbiniekus par saīsināto darba dienu un izskaidro darba samaksas jautājumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas