E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21997
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Kā atjaunot māju, kura ir sliktā stāvoklī

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2020
Inese

Labdien! Dzīvoju pirmskara mājā (Rīgā). Māja ir diezgan sliktā stāvoklī, baidos, ka var notikt kāda avārija un māja tiks atzīta par neapdzīvojamu. Daļa mājas īpašnieku vēlētos ņemt kredītu, palielināt uzkrājumu (ikmēneša maksu) vai kaut kā citādi sagatavoties mājas renovācijai. Problēma ir tāda, ka gatavi veikt ieguldījumus un atbalstīt renovāciju ir tikai kādi 35–40% mājas dzīvokļu īpašnieku. Pārējie vai nu atturas, un kādi 30% mājas dzīvokļu pieder pašvaldībai, vai arī viņiem nav pabeigta privatizācija. Kādas ir iedzīvotāju iespējas panākt mājas renovāciju? Domāju, ka nav vairs tālu, līdz māja tiks pilnībā norakstīta. Vai nav kādas iespējas renovāciju uzsākt, pat ja nav 50+1% vai 75% (īsti nezinu, cik procentu nepieciešams renovācijas uzsākšanai) atbalsta? Mājai ir tikai divi varianti: renovācija, vai arī pēc pāris gadiem tā tiks atzīta pa graustu. Ir mājas daļas, kas jau ar dokumentiem, apsekojumiem ir atzītas par avārijas stāvoklī esošām. Vai šajā gadījumā pašvaldība nenāk kaut kādā veidā pretī, kaut vai atbalstot renovāciju kā vairāku dzīvokļu īpašniece? Vai arī nevar tikt uzdota piespiedu renovācija? Kā varam glābt savu māju, pirms nav par vēlu? 

A
atbild:
18. decembrī, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas pilsētas pašvaldība
Mārtiņš Vilemsons, Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinators

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašuma daļu, arī atsevišķā īpašuma robežās esošo dzīvojamās mājas kopīpašuma elementu pārbūves un restaurācijas kārtību. Lai pieņemtu lēmumu par šo jautājumu, “par” jānobalso vismaz divām trešdaļām mājas dzīvokļu īpašnieku. Diemžēl citu variantu mājas renovācijas veikšanai likumdošana neparedz. 

Rīgas pilsētas pašvaldība skaidro, ka īpašniekiem jāsadarbojas ar savu pārvaldnieku, veicot mājas tehnisko apsekošanu, ar profesionāla speciālista palīdzību jātiek skaidrībā, kādas tieši ir problēmas, kādā secībā tās būtu risināmas, cik naudas tam nepieciešams un kādu naudu vajadzētu iemaksāt uzkrājumā, lai vajadzīgos līdzekļus akumulētu.

Ja mājai nepieciešama kompleksa renovācija, jāmeklē risinājumi “Latvijas Attīstības finanšu institūcijas “Altum”” administrētās energoefektivitātes vai ESKO kompāniju piedāvājuma virzienā. Pakāpeniska atjaunošana var notikt sadarbībā ar pašvaldību. Taču nekas no tā neatceļ to, ka īpašniekiem jāizdara sava tiesa pārvaldīšanas ziņā.

Jautājumā par dzīvojamās mājas atjaunošanu iesakām vērsties Rīgas domē. Visa informācija par Rīgas pašvaldības atbalstu dzīvojamās mājas atjaunošanā pieejama šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas