E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21991
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola

Ja noslēguma pārbaudes darbs ir atcelts, tā vietā nevajadzētu noteikt citu darbu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2020
Kaspars

Labdien! Vēlējos uzdot jautājumu (normatīvajos aktos atbildi uz to neatradu). Ir semestra beigas, attālinātajā mācību procesā semestra noslēguma darbs ir atcelts, bet lielākā daļa izglītojamo un vecāku vēlas, lai darbs tiktu organizēts, jo tā vērtējums ļautu uzlabot semestra vērtējumu un sniegt kopainu par zināšanām. Vai šādu darbu skolotājs drīkst organizēt? Tā kā šis darbs ir balstīts uz brīvprātības principa, kā atspoguļot vērtējumu tiem, kas to rakstīt nevēlas? Vai ir pieļaujams, ka pusklasei ir atzīmes, bet otrai pusei ne? Paldies!

A
atbild:
12. februārī, 2021
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Informējam, ka 2020./2021. mācību gadā 1., 4. un 7. klasē skolēnu mācību sasniegumi summatīvi jānovērtē (1. klasei – apguves līmeņos, 4. un 7. klasei – 10 ballu skalā) mācību gada noslēgumā (Ministru kabineta 27.11.2018. noteikumu Nr. 747 “Noteikumi par valsts pamatizglītības standartu un pamatizglītības programmu paraugiem” 13. punkts).

Vienlaikus, ņemot vērā mainīgo epidemioloģisko situāciju un 2020./2021. mācību gada 1. semestrī notikušās izmaiņas mācību procesa organizācijā, 2020./2021. mācību gadā ikviena izglītības iestāde varēja patstāvīgi pieņemt lēmumu par 1. semestra vērtējuma izlikšanas nepieciešamību mācību priekšmetos arī 2., 3., 5., 6., 8. un 9. klasei (sk. Ministru kabineta 09.06.2020. noteikumu Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 27.6 punktu).

Vēršam uzmanību, ka 1. semestra vērtējuma neizlikšana ir pieļaujama vienīgi visiem vienas klases izglītojamajiem, nevis individuāli. Ja izglītības iestāde pieņēmusi vienotu lēmumu neizlikt 1. semestra vērtējumu konkrētu klašu skolēniem, tad gada vērtējums mācību priekšmetos būs jānosaka, ņemot vērā visus skolēna 2020./2021. mācību gadā iegūtos summatīvos vērtējumus.

Līdz ar to Izglītības kvalitātes valsts dienesta ieskatā ir būtiski, lai izglītojamie uzraksta visus pedagoga obligāti noteiktos pārbaudes darbus un izmanto iespēju izglītības iestādes noteiktajā kārtībā uzlabot iegūto vērtējumu. Ja noslēguma pārbaudes darbs ir atcelts, tad nav atbalstāma cita, tostarp brīvprātīga, pārbaudes darba noteikšana atceltā darba vietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas