E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21973
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
9
9

Vai izīrētājs var izlikt īrnieku no dzīvokļa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2020
Valerijs

Labdien! Kādas sekas var būt, ja es izdzenu īrnieku no dzīvokļa? Dodot viņam 3 dienas laika un nebrīdinot par līguma laušanu?

A
atbild:
21. decembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts, LU Juridiskās fakultātes lektors

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 2. panta otrajā daļā ir noteikts: “Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums.”

Īres līgumus slēdz uz noteiktu laiku vai bez termiņa norādes, un tos var izbeigt tikai likumā paredzētajos gadījumos un tiesas ceļā, iesniedzot attiecīga satura prasības pieteikumu. Līgumā nav pieļaujamas nekādas papildu vienošanās par citiem gadījumiem, kas nav minēti likumā, kad var izbeigt līgumu.

Izdzīt īrnieku no dzīvokļa bez jekāda pamata ir prettiesiski, līdz ar to ir jārēķinās ar civiltiesiskām un krimināltiesiskām sekām. Izīrētājs var tikt saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 143. panta (mājokļa neaizskaramība) un Krimināllikuma 279. panta (patvarība), papildus viņam var prasīt atlīdzināt zaudējumus īrniekam. Tāpat jārēķinās, ka īrniekam dzīvoklī ir mantas un tas var norādīt uz to, ka izīrētājs ir kaut ko piesavinājies.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas