E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21906
Lasīšanai: 5 minūtes

Iestāde nekavējoties informē par nepieciešamību izpildīt papildsodus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2020
Zintis

Labdien! Kādas ir sekas par transportlīdzekļa vadīšanu, ja 2017. gada 25. jūnijā ir stājies spēkā tiesas lēmums par izdarīto administratīvo pārkāpumu pēc APK 149-15. p. 4. d. (ir spēkā līdz 2021. gada 25. jūnijam)? Vadītāja apliecība pārkāpuma izdarīšanas dienā (2017. gada februārī) tika aizturēta, bet aizliegums datubāzē netika uzlikts, tā paša gada maijā CSDD izņēmu jaunu vadītāja apliecību. Visus sodus esmu samaksājis un izcietis. Paldies par atbildi!

A
atbild:
01. februārī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Ieva Bērziņa, Komunikācijas departaments
Tieslietu ministrija
Liene Linde, Administratīvās atbildības politikas nodaļas juriste

Tieslietu ministrijas (TM) Administratīvās atbildības politikas nodaļas juriste Liene Linde skaidro, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK), kas 2017. gadā bija vēl spēkā, 149.15 panta ceturtajā daļā tika paredzēts administratīvais sods (naudas sods, administratīvais arests un transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana uz četriem gadiem) par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles. “Pēc uzdotā jautājuma var secināt, ka transportlīdzekļa vadītājs nav izcietis administratīvo sodu – transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana uz četriem gadiem –, kas ticis piemērots 2017. gadā,” norāda TM pārstāve.

Vienlaikus L. Linde skaidro, ka neatkarīgi no tā, vai institūcija minēto liegumu ir reģistrējusi valsts informācijas sistēmā, privātpersonai ir saistoši tie pienākumi un sodi, kurus ir noteicis spēkā stājies tiesas spriedums. Līdz ar to šajā gadījumā nebija zuduši tiesiskie šķēršļi, lai persona varētu saņemt jaunu vadītāja apliecību.

Papildus TM vērš uzmanību, ka šobrīd Ceļu satiksmes likuma (CSL) 51. panta sestās daļas 1. punkts noteic administratīvo atbildību, ja persona vadījusi transportlīdzekli bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai atņemtas). Personai par minēto pārkāpumu var piemērot naudas sodu no 56–114 naudas soda vienībām (no 280 līdz 570 eiro).

Vienlaikus TM attiecīgajā gadījumā par jautājumiem, kas skar aizliegumu reģistrēšanu valsts informācijas sistēmā un transportlīdzekļa vadīšanas tiesību izsniegšanu, aicina vērsties Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

CSDD Komunikācijas departamenta pārstāve Ieva Bērziņa skaidro, ka precīzu informāciju iespējams sniegt tikai tad, ja ir zināmi attiecīgās personas dati, jo katrs gadījums jāvērtē atsevišķi.

LV portāls norāda, ka, visticamāk, 2017. gada maijā jūs varējāt izņemt jaunu vadītāja apliecību, jo saskaņā ar jautājumā norādīto tiesas spriedums stājās spēkā tikai 2017. gada jūnijā, bet liegums Sodu reģistrā tiek reģistrēts tikai pēc tam, kad stājas spēkā lēmums par administratīvā soda piemērošanu un tas kļuvis neapstrīdams.

Tobrīd arī LAPK 309. pantā tika paredzēts, ka lēmumu par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu izpilda, izdarot attiecīgu ierakstu transportlīdzekļu un transportlīdzekļu vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā un izņemot transportlīdzekļu vadītāja apliecību. Savukārt, ja transportlīdzekļa vadītājam atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, bet transportlīdzekļu vadītāja apliecība nav izņemta, transportlīdzekļa vadītājam ir pienākums 10 dienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas nodot nederīgo vadītāja apliecību CSDD, Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrai vai Valsts policijai.

No jautājuma secināms, ka jums transportlīdzekļa vadītāja apliecība tika izņemta un jaunu transportlīdzekļa vadītāja apliecību esat saņēmis prettiesiski. Vienlaikus, kolīdz 2017. gada jūnijā spēkā stājās tiesas spriedums un tas kļuva neapstrīdams, Sodu reģistrā, visticamāk, ir veikta atzīme par to, ka jums ir atņemtas tiesības uz četriem gadiem, t. i., līdz 2021. gada 25. jūnijam. Tādējādi, ja jūs šobrīd apturēs policija, tā atbilstoši iepriekšminētajam CSL 51. panta sestās daļas 1. punktam jums piemēros naudas sodu no 56 līdz 114 naudas soda vienībām (no 280 līdz 570 eiro).

Šobrīd spēkā esošā Administratīvās atbildības likuma 271. pantā paredzēts, ka iestāde pēc tam, kad stājies spēkā nolēmums par sodu, nekavējoties informē iestādi, kas ir kompetenta izpildīt tiesību atņemšanu un tiesību izmantošanas aizliegumu, par nepieciešamību izpildīt papildsodus atbilstoši tās darbību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas