E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21904
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai grūtniece var lūgt atvaļinājumu avansā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2020
Kristīne

Labdien! Ar martu sākas pirmsdzemdību lapa, kā arī ar martu sākas jauns darba periods. Par iepriekšējo darba periodu viss ikgadējais atvaļinājums ir izmantots. Par pirmsdzemdību un pēcdzemdību B lapām arī tiek uzkrāts atvaļinājums. Vai varu darba devējam lūgt piešķirt divu nedēļu atvaļinājumu (februārī) par jauno darba periodu, pirms aizeju uz B lapām, kaut periods vēl nav sācies? Vai darba devējs ir tiesīgs atvaļinājumu atteikt?

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums nosaka grūtnieces tiesības uz ikgadējo darba devēja apmaksāto atvaļinājumu pirms vai pēc dzemdību atvaļinājuma, tomēr, kā norādīts jaunākajos Darba likuma komentāros, neprecizē piešķiramā atvaļinājuma apjomu. Īpaši tas attiecināms uz avansā piešķiramu atvaļinājumu, kas rada risku pašai darbiniecei situācijā, ja darba attiecības pēc BKA, piemēram, netiek turpinātas – darba devējam ir atprasījuma tiesības. Tādējādi jums var ieteikt pirms dzemdību atvaļinājuma vienoties ar darba devēju par atvaļinājuma daļas izmantošanu.

Jāpiebilst, ka, pamatojoties uz Darba likuma 154. panta ceturto daļu, tā sauktā dekrēta atvaļinājuma laikā netiek uzkrātas jaunas ikgadējā atvaļinājuma dienas un darba devējam šis periods nav jāapmaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas