E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21898
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Mantojums ar parādiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2020
Vivija

Labdien! Pēc mantojuma atstājēja nāves izrādījās, ka viņam bija nodokļu parādi, respektīvi, nebija nomaksātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodoklis un iekšzemē iekasētais pievienotās vērtības nodoklis. Turklāt nodokļu parādiem tika pievienota nokavējuma nauda. Vai man, pieņemot mantojumu, nāksies dzēst visus nodokļu parādus? Vai arī nodokļu parādi attiecināmi uz tīri personiskajām saistībām un tās nepariet uz mantinieku? Iepriekš pateicos par konsultāciju.

A
atbild:
26. martā, 2021
Laura Studente
LV portālam

Saskaņā ar Civillikuma 705. pantu ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās. Nodokļu parādi nav “tīri personiska” saistība Civillikuma izpratnē, jo šajā gadījumā nav svarīgi, kura persona atdod parādu. Tātad, ja tiek pieņemts mantojums, tad tiek mantoti arī parādi.

Jāņem vērā, ka katrs mantinieks var veikt tūlītējas darbības, lai neradītu uzņemto parādsaistību pārkāpumus un novērstu nokavējuma procentu rašanos.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas