E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21791
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Vai, šķirot laulību, var atgūt mājas remontā ieguldītos līdzekļus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2020
Aivars

Pirms pieciem gadiem apprecējāmies, kopīgu bērnu nav, bet viņai bija un ir māja uz viņas vārda. Māja nebija izcilā stāvoklī, tāpēc es ieguldīju savus līdzekļus: apmēram 25 000 eiro vērtībā, pārsvarā naudu remontam pārskaitīju uz viņas bankas kontu, tā arī norādot iemaksas mērķī “nauda mājas remontam”, jo pastāvīgi dzīvoju un strādāju Anglijā. Vienīgie pierādījumi par maniem ieguldījumiem ir tikai bankas kontu izraksti, citu pierādījumu man nav. Tagad esam sapratuši, ka kopā vairs neturpināsim savus dzīves ceļus. Vai šķiroties es varu atgūt kādu daļu savas ieguldītās naudas, vai arī es varu pretendēt uz noteiktu daļu viņas īpašuma? Laulības līguma mums nav. Viņas īpašums ir iegādāts pirms mūsu laulībām. Paldies!

A
atbild:
14. decembrī, 2020

Atbilstoši Civillikuma 994. panta pirmajai daļai par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ir ierakstīts zemesgrāmatā.

Atbilstoši Civillikuma 89. pantam viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Ja kādas vienam laulātajam piederošas mantiskas vērtības laulības laikā atvieto ar citām, pēdējās ir šā laulātā manta.

Atbilstoši Civillikuma 91. pantam katra laulātā atsevišķā manta it sevišķi ir: manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu; laulātā atsevišķās mantas ienākumi, kas nav nodoti ģimenes un kopīgās mājsaimniecības vajadzībām.

Jā, jūs varat vērsties tiesā ar prasību piedzīt no bijušās sievas daļu no tiem līdzekļiem, ko ieguldījāt mājas remontā, iesniedzot maksājuma dokumentus kā pierādījumu.

Prasības pieteikums par laulības šķiršanu jāsagatavo saskaņā ar Civilprocesa likuma 128. un 235.1 pantu.

Savukārt, ja ar sievu savstarpēji varat vienoties par mantas sadali, tad atbilstoši Civillikuma 69., 79., 77.  pantam laulību ātrāk un lētāk var izšķirt pie zvērināta notāra.

Par laulības šķiršanas lietas vešanu atlīdzības takse ir 71,14 eiro.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas